Motståndarkoll: Helsingborgs IF

Dela gärna!

Det går självklart inte att prata om Helsingborgs IF anno 2010 utan att nämna Landskronas nye tränare Henrik Larsson. Han har inte minst legat bakom många av HIF:s straffmål de senaste säsongerna och dessutom ökat publiktrycket i bland annat Ljungskile, Trelleborg och Halmstad när laget spelat där. Eftersom han inte erbjöds någon framstående roll i organisationen där lämnade han istället för lokalkonkurrenten Landskrona dit han dessutom tog med sin den finske mittfältaren Fredrik Svanbäck.

Trots tappet av Larsson ser Helsingborg starkare ut än förra säsongen, mycket tack vare tre riktigt tunga nyförvärv. Erik Edman hämtades hem från Wigan där han var förvisad till läktaren efter 9-1-förlusten mot Tottenham då åtta av nio anfall som resulterade i mål kom på hans kant (8-1 var en frispark av David Bentley). Mattias Lindström har återvänt till laget i sitt hjärta efter fem år i Danmark, Österrike och nu senast i Gais. Han avgjorde premiären mot Brommapojkarna med matchens enda mål i slutminuterna. Det kanske allra starkaste nyförvärvet är ändå norske Ardian Gashi, hämtad från krisklubben Fredrikstad. Kosovofödde Gashi har 18 U21-landskamper och 7 A-landskamper på meritlistan och har länge varit en av de mest framstående mittfältarna i Tippeligan.

Annars kryllar Helsingborgs trupp av unga lovande spelare. Målvakten Pär Hansson, backarna Joel Ekstrand, Fredrik Liverstam och Marcus Nilsson, mittfältaren Marcus Bergholtz och inte minst anfallaren Rasmus Jönsson går alla en ljus framtid till mötes. Ekstrand har till och med fått prova på A-landslagsspel under vintern.

Den kanske allra farligaste spelaren framåt nu när Henrik Larsson lämnat är ändå före detta DIF-spelaren René Makondele. Kongolesen som kom till Djurgården 2002 tillsammans med landsmännen Richard Ekunde (nu i Gais), Blaise Mbemba (som nu lämnat Åtvidaberg) och Yannick Bapupa (snart i fängelse) sade nyligen i en intervju på dif.se att han fortfarande har hjärtat i DIF. Det är bara att hoppas att det stämmer så till den grad att han missar sina chanser under söndagens match.

Helsingborg hemma har annars varit något utav en drömmotståndare de senaste åren. T.o.m. under fjolåret lyckades DIF vinna, den gången med 2-1 efter mål av Patrik Haginge och Sebastian Rajalakso. Visserligen har flera av de senaste årens möten lagen emellan spelats på Råsunda men faktum är ändå att Helsingborgs senaste seger på Stadion kom 1999 (efter mål av bl.a. Arild Stavrum och Rade Prica), senaste poängen 2002 (1-1 i hällregnet efter att Andreas Johansson kvitterat för DIF på hörna). Det återstår att se om Stadionsviten bibehålls på söndag.