Går det att stoppa Markström?

Dela gärna!

Djurgårdens målvakter Gustaf Wesslau och Stefan Ridderwall slutade tvåa respektive trea i Elitseriens målvaktsliga. Trots det är det Brynäs förstemålvakt Jacob Markström som alla pratar om inför lagens kvartsfinalserie. Det kanske inte är så konstigt dock eftersom det var just han som knep förstaplatsen i statistiken och han utsågs dessutom till Årets Rookie före bland annat Marcus Krüger.

Många har sedan Markströms genombrott i Kvalserien 2008 hävdat att han snart kommer att vara en toppmålvakt i NHL. Än så länge kvarstår dock faktumet att han i enskilt avgörande matcher inte spelat speciellt bra och ofta fokuserat på annat eller hamnat i obalans. Ett exempel på detta var junior-VM-finalen mot Kanada ifjol då kanadensarna gick hårt mot Småkronornas målvakt. Sverige förlorade matchen klart och Markström stod för flera tveksamma ingripanden.

Redan där under JVM-finalen anklagade de kanadensiska spelarna Markström för att filma, att han kastade sig lite väl enkelt så fort en motståndarspelare var i närheten. Samma röster höjdes så sent som den 23:e januari i år när Jimmie Ölvestad slog på Markströms klubba men fick se Brynäsmålvakten falla till isen med en liten piruett. På reprisbilderna syntes att Ölvestad knappt touchade honom. Brynäs vann dock matchen och den här gången behöll Markström sitt lugn.

Frågan är då alltså om man som kanadensarna ska gå åt hårt Jacob Markström, försöka reta upp honom och på det sättet få honom ur balans. Har han mognat kommer detta snarare att slå tillbaka mot DIF och han kommer att spela ännu bättre. Kanske är det lika bra att helt enkelt försöka störa honom “lagligt”, få in mycket folk framför mål och se till att han aldrig får fritt synfält.

Djurgården i allmänhet och Nils Ekman i synnerhet har annars gått rätt hårt åt målvakter tidigare med rätt blandat resultat. År 2002 mot Frölunda förlorade DIF matchen med 0-3 hemma på Globen efter Ekmans matchstraff och Petter Rönnquist kom in och höll nollan resten av matchserien då Henrik Lundqvist skadades. Det kanske inte riktigt är läge att offra en av sina bättre spelare för att plocka bort Markström från kvartsfinalen. Vi får helt enkelt vänta och se vad DIF väljer att göra, något måste dock till om puckarna ska ramla in bakom honom den här gången. Att få hål på Jacob Markström tidigt garanterar nästan en slutseger i kvartsfinalserien.