Fem nycklar för att slå Brynäs

Dela gärna!

Eftersom det allra mesta av försnacket inför kvartsfinalserien mellan DIF och Brynäs handlat om Gävle-lagets målvakt Jacob Markström lämnar vi honom (åtminstone ett tag..) och kollar istället in fem andra nycklar till hur man slår Brynäs i en matchserie om sju matcher.

1. En bra början

Vi såg inte minst förra gången DIF var i kvartsfinal (mot Linköping 2008) hur viktigt det är med en bra start på matchserien. Då vann LHC den första matchen på Hovet med ynka 1-0 trots att DIF hade det allra mesta av spelet. Detta satte sig självklart i huvudet på spelarna och följande bortamatch slutade med en klar förlust. Därför är det oerhört viktigt att få ett bra resultat med sig i den första kvartsfinalen på torsdag i Gävle. Då har man chansen att utöka ledningen till 2-0 hemma och ha ett klart grepp om serien. Skulle DIF ändå förlora (framför allt om laget ändå spelar bra) är det viktigt att skaka av sig det så fort som möjligt – den här gången har DIF hemmafördel, det räcker att vinna hemmamatcherna.

2. Stoppa Brynäs kontringar

Den senaste tiden har Djurgården släppt till fler och fler enkla kontringar för motståndarlagen. Detta har dock inte givit någon speciell utdelning då Wesslau och Ridderwall storspelat mot slutet. I kvartsfinalserien måste ändå två-mot-en- och tre-mot-två-lägen minimeras för Brynäs då merparten av deras mål mot DIF i år kommit vid just dessa tillfällen. Deras lag kryllar av skickliga tvåvägsspelare som är lika snabba hemåt som framstörtandes mot motståndarmålet. Det finns antagligen inget tyngre än att ha stort spelövertag och sen få se motståndarna ta ledningen på en kontring – det är så DIF förlorat poäng mot Brynäs den här säsongen.

3. Power play

Det kanske är självklart, men nu när DIF valde just Brynäs blir spelet i power play än viktigare. I grundserien hade dem näst bäst box play-statistik efter Skellefteå. Även om Djurgårdens PP-spel var bäst i serien efter Linköping och HV såg det spelmässigt inte speciellt bra ut på slutet och det går inte om det ska bli en seger mot Brynäs. Visserligen har Andreas Holmqvist och Marcus Ragnarsson saknats ibland men laget har haft svårt att ens komma in i motståndarnas zon vid flera tillfällen. Spelare som Holmqvist, Kyle Klubertanz, Timmy Pettersson, Nicklas Danielsson och Marcus Nilson måste skjuta mer och snabbare samtidigt som exempelvis Jimmie Ölvestad, Kristofer Ottosson, Marcus Krüger och Andreas Engqvist försöker styra in puckarna framför mål. Det är och har nästan alltid varit det lättaste sättet att få utdelning med en man mer.

4. Box play

Efter att ha tillhört toppen i Elitseriens box play-liga rasade DIF igenom totalt i den spelformen mot slutet av säsongen. Till slut var det endast Modo och Södertälje som var sämre, något som inte får fortsätta i slutspelet. Avsaknaden av Marcus Ragnarsson kan dock ha spelat in liksom skadorna på Jimmie Ölvestad och tekningskungen Mike Zigomanis. Man har även alltför lätt låtit motståndarna etablera spel i offensiv zon vilket de flesta också lyckats utnyttja. Brynäs power play-uppställning är dessutom ganska farlig med spelare som Juuso Hietanen, Magnus Kahnberg, Stephen Dixon och Eero Soumervouri – spelare som skjuter på allt. Det gäller att inte låta dem komma till skott lika ofta som vanligt.

5. Magnus Kahnberg

Kahnberg ja. Han har gjort mål på allt mot slutet av serien och den förre Frölunda-spelaren är en av de farligaste kontringsspelarna i landet. Mot DIF har han visserligen bara gjort ett mål den här säsongen men å andra sidan var de första mötena lagen emellan i höstas då hans poängproduktion fortfarande var under all kritik. Efter det kom han igång och inför slutspelet är han antagligen Brynäs hetaste utespelare. Han är även van att spela slutspel och att dessutom göra mål. När Frölunda vann SM-guld 2005 gjorde han fem stycken trots att laget kryllade av NHL-spelare med Daniel Alfredsson som den mest framstående. Kahnberg är skicklig med pucken och det gäller att gå in hårt mot honom så att han inte får chansen att komma in i slutet och avsluta. Då kan det tyvärr smälla till i nättaket direkt.