Förutsättningarna inför sista hockeyomgången

Dela gärna!

Det känns riktigt skönt att säga det: Vid den här tiden på året kan vi lämna allt snack om slutspelsstrid och istället fokusera på de fem lagen i toppen av Elitserien där tabelläget ser ut som följer efter torsdagens matcher.

1. HV71 93p +32
2. Linköping 91p +25
3. DIF 89p +28
4. Skellefteå 87p +6
5. Färjestad 87p -10

Hoppet om att kanske till och med kunna slåss om seriesegern är nu släckt i och med HV71:s sena kvittering hemma mot Färjestad. Däremot är platserna 2-5 fortfarande en möjlighet. Skillnaden mellan plats 1-4 och 5 är att man förlorar hemmafördelen i kvarten, skillnaden mellan platserna 1, 2, 3 och 4 kan vara att man som fyra får det lag som “blir över” när topplagen ska välja kvartsfinalmotståndare. Det kan t.ex. vara formstarka och namnkunniga Frölunda som då väntar.

Här är alla olika scenarion inför lördagens match:

– DIF vinner
– om HV71 vinner över Linköping kommer DIF tvåa, annars blir det en tredjeplats

– DIF tar två poäng
– Om HV71 vinner över Linköping på full tid kommer DIF tvåa i kraft av bättre målskillnad, annars blir det en tredjeplats

– DIF tar en poäng
– Oavsett resultat i de andra matcherna kommer DIF trea, antingen i kraft av fler poäng eller bättre målskillnad än Skellefteå och Färjestad

– DIF förlorar
– Om Färjestad slår Södertälje hemma efter full tid och Skellefteå gör detsamma mot Brynäs borta kommer DIF femma
– Om ett lag av Färjestad och Skellefteå tar tre poäng i sin match kommer DIF fyra
– Om både Färjestad och Skellefteå tappar poäng kommer DIF trea

Det är förutsättningarna inför lördagens match mot Frölunda, som nu också är helt slutspelsklara. Efter kvällens matcher står det klart att Timrå eller Luleå kommer att göra HV71, Linköping, Djurgården, Skellefteå, Färjestad, Brynäs och Frölunda sällskap i slutspelet. Noterbart är att stjärnspäckade Modo missar kampen om SM-guldet.