Dags att bli överlägsna på bortaplan igen

Dela gärna!

Det är glädjande att se att helgen i Göteborg den 13-14 mars ser ut att locka väldigt många ur Djurgårdsleden. Kombinationen allsvensk premiär och hockey mot FC Gothia lockar många och tåg, flygplan och bilar är redo att åka ner till baksidan. Vi kommer bli ett stort blårandigt gäng i Götet (och Borås)!

Men en premiärinvasion gör ingen bortasäsong. De senaste åren har vem som helst kunnat se att vi tappat folk på bortaplan. Förra året var givetvis den usla sportsliga säsongen en förklaring om än ingen ursäkt. I år är det dags att återigen visa upp oss i stora nummer i varenda håla från Solna till Skåne, var än Djurgårdens IF spelar ska vi som kallar oss supportrar vara på plats.

Att åka på bortaresor är en enormt viktig hörnsten i ett supporterskap och kanske allra mest så just för oss Djurgårdare. Vi har stolt kunnat slå oss på bröstet och säga att vi har kommit i antal som andra klubbar inte ens varit nära. 1999, när vi var i princip klara för nedflyttning till Superettan, var vi flera tusen på plats mot IFK Norrköping på Parken. Det är vad det handlar om – att oavsett tabelläge, oavsett geografiskt avstånd, oavsett motstånd se till att vara på plats där DIF är.

Andra resor värda att minnas är givetvis guldmatcherna -02, 03 och -05, 4500 personer mot Öster 2003, invasionen och läktaröverkörningen av Köpenhamn, premiären mot Peking 2008, flera matcher mot Malmö där vi varit tusentals på plats. Och många, många fler. Dessutom är det viktigt att inte stirra sig blind på våra jätteföljen de senaste åren. Minst lika viktiga, kanske viktigare, är alla de matcher där vi ”bara” är några hundra på plats. Ända sedan vi Djurgårdare började åka organiserat på bortaresor på 70-talet (och Djurgården Supporters Club som arrangerade bortaresor långt tidigare) har tåg, bilar och bussar skyfflat Djurgårdare runt hela landet. Ett och annat kapat flygplan har det hunnit bli också.

Den traditionen får vi inte tappa. 2010 ska bli året när vi färgar Sverige blårandigt igen.

Har du inte fixat resa, boende och biljetter till Göteborgshelgen än? Gör det! Finns ingen anledning att vänta, det finns fortfarande alla möjligheter att ta sig dit.

Efter det är det bara att börja planera in kommande resor enligt spelprogrammet. Varför inte ta sikte på nästa bortamatch – Göteborg 6 april? Vi har en revansch att utkräva efter förra årets överkörning. Efter det har vi både Elfsborg och Malmö i april, två matcher som brukar locka många Djurgårdare. Visserligen på vardagar men vill man så går det.

I maj har vi två bortamatcher där vi SKA bli många. Örebro den 9 maj är nära Stockholm och dessutom på en söndag. Halmstad lördag 15 maj är den enda lördagsbortamatchen innan uppehållet – boka resan redan nu så blir det billigt. Då borde dessutom SJ ha fått bort snön från spåren.

Det är nu upp till var och en att ta sig i kragen och ge Djurgår’n stödet de förtjänar på bortaplan. Framför allt så behöver vi påminna oss om varför vi i många år älskat att åka på bortaresor – det är ju så jävla kul. Få saker går upp mot att ta över städer och byar och festa loss tillsammans med Djurgårdsfamiljen. 2010 ska vi vinna tillbaka den glädjen.