Inför 08-derbyt – DIF-SSK

Dela gärna!

Trots att många säkert njutit av den hockey som många av landslagen presterat i Vancouver är det säkerligen lika många som längtat efter att Elitserien ska dra igång igen. Nu är det bara en ynka dag kvar innan Djurgården återigen gör entré på Hovet.

Två friska lag

Under OS-uppehållet har hela DIF-truppen och deras respektive familjer spenderat en veckas läger på Kanarieöarna men efter dagliga fyspass där nere drog isträningen igång på allvar lite drygt en vecka innan omstarten av serien. Spelare som dragit nytta av vilan är tidigare långtidsskadade Mathias Tjärnqvist som nu är klar för spel samt Marcus Krüger som missade en hel del matcher efter nyår. Även Kristofer Ottosson är nu tillbaka efter att ha gått skadad under de sista två veckorna innan uppehållet. Därmed kan DIF ställa upp med ett i stort sett helt friskt lag.

Även Södertälje har nu fått tillbaka alla sina skadade spelare. Finske backen Topi Jaakola, kanadensiska centern Yanick Lehoux och danske forwarden Julian Jakobsen har alla missat en del matcher den här säsongen men är på allvar tillbaka. Lehouxs comeback innan uppehållet var en av orsakerna till lagets fina spel som tog dem upp från en hopplös jumboplats till kampen om slutspel. SSK rasade dock lite mot slutet och kämpar återigen för sin existens.

Mike och Math återförenas

När tekningskungen Mike Zigomanis intervjuades i DIFTV för ett tag sedan sade han att Mathias Tjärnqvist var den bästa spelaren han spelat i samma kedja som i sin NHL-karriär. Det är mycket troligt att de båda återförenas på lördagen, sannolikt med Tim Eriksson eller Christian Eklund vid sin sida. Zigomanis och Tjärnqvist är kompisar både på och utanför isen och det skulle vara oerhört bra att på så sätt få igång den sistnämnda när han varit borta så länge på grund av skada. De båda lär inte minst vara nyttiga i box play.

Lyckad målvaktsvärvning men seriens svagaste box play

Täljes farligaste formation i matcherna innan uppehållet var kedjan med Lehoux, Linus Videll och Jonas Almtorp. De låg bakom de flesta av målen och lär vara de efter poängkungen Linus Klasen som Djurgårdsbackarna måste se upp med. Värvningen av målvakten Riku Helenius verkar annars ytterst lyckosam för SSK. Han har på fyra matcher en räddningsprocent på 92,11 vilket är bra mycket bättre än kollegorna Sjögren och Bjurling åstadkommit hittills. Kan han ligga kvar på en sådan procent kan SSK klara sig undan kvalspel.

Ska DIF kunna vinna mot Södertälje krävs det att man utnyttjar sina power play-lägen. SSK är klart sämst i hela serien i att försvara sig med en eller två man mindre på isen. Då DIF samtidigt är fjärde bäst i power play efter Linköping, HV71 och Luleå ska det egentligen vara farligt så fort bortalaget drar på sig en utvisning.

Södertälje har för närvarande fem poäng upp till ingenmansland och elva poäng upp till slutspel. För DIF gäller det att befästa tredjeplatsen då Skellefteå och Färjestad bara ligger en respektive två poäng bakom. En hemmaseger imorgon på Hovet kan mycket väl betyda att DIF till 100% är klara för slutspel och att SSK nog får sikta in sig på spel i kvalserien.