Veckans hockey v. 50

Dela gärna!

Måndag 7/12 – Skellefteå AIK – DIF

Veckan rivstartar med ett möte borta mot de svartgula kopiorna från Skellefteå. Matchen kommer antagligen bli något utav en vägdelare för båda lagen. En hemmaseger och gapet till Djurgården blir hela sju poäng. För DIF skulle en seger betyda att man återigen är inblandad rejält i kampen om att komma topp fyra. Skellefteå har annars varit ett av årets succélag hittills och överraskat de flesta (Leif Boork hade till exempel tippat laget på kvalplats). På senare tid har dock förlusterna kommit lite oftare och därför har laget tappat en del mark mot HV71, Linköping och Färjestad.

I SAIK gäller det framför allt att se upp med kanadensaren Brad Moran som är poängbäst hittills med åtta mål och 15 assist samt slitvargen Jimmie Ericsson (inte helt olik sin namne Ölvestad i DIF) och unge Johan Forsberg. I övrigt kan man hålla koll på tre JVM-uttagna backar i Adam Larsson, David Rundblad och Tim Erixon. I målet får alla djurgårdare hoppas på att släkten inte är värst då Andreas Hadelöv har ganska bra statistik hittills den här säsongen.

Torsdag 10/12 – DIF – Rögle BK

I den näst sista omgången innan juluppehållet vill Djurgården säkerligen ta chansen till revansch mot Ängelholmslaget Rögle som det blev förlust mot senast lagen drabbade samman i Stockholm. Den matchen är antagligen DIF:s sämsta hittills i år och det gäller att se till att det inte upprepas. Rögle har efter en stark inledning börjat tappa och ligger nu farligt nära kvalstrecket och jagande Modo. Man har dock framför allt problem på hemmaplan där även Djurgården var och hämtade tre poäng i höstas. Faktum är ändå att bortalaget inför denna vecka har fem raka matcher utan seger. Senaste trepoängaren kom borta mot Södertälje den 23:e november.

Många trodde nog att det skulle bli omöjligt att ersätta bröderna Abbott och Kenny Jönsson. Visst, det kanske inte var helt möjligt men nyförvärven från Linköping respektive Färjestad, Eric Beadouin och Dominik Granak, har tillhört lagets bästa spelare match efter match. Dessa måste man alltid se upp med samt de två duktiga centrarna Jeremy Colliton och Jakob Johansson. Oavsett om målet vaktas av Jürgen Penker eller Christopher Nilstorp har Rögle riktigt bra målvakter sett till lagets tabellplacering. I likhet med Djurgården har man dock ännu inte hittat någon riktig förstemålvakt (även om Ridderwall i skrivande stund är på väg att ta förstaspaden).

Lördag 12/12 – DIF – Södertälje SK

Nu är de där många tycker att de hör hemma. Södertälje ligger sist i Elitserien och börjar tappa mark mot lagen ovanför strecket. Detta beror mycket på stjärnsmällarna laget åkte på häromveckan när Färjestad slog dem med 5-1 i Karlstad och Frölunda vann med 6-1 i Scandinavium ett par dagar senare. Även om laget var nära att sno åt sig alla poäng både mot HV71 och Brynäs så fick man bara med sig en ynka totalt på de båda matcherna. SSK får anses vara i desperat poängbehov den sista hockeyveckan innan jul. Djurgården å sin sida lär vilja ta revansch för senaste hemmamatchen mot Södertälje som man förlorade med 1-2 efter en mållös tredjeperiod där DIF vann skotten med hela 19-1. Björn Bjurling (eller Pontus Sjögren) får inte ha en sån sjuk match igen.

Trots att det gått som det gått för Södertälje förfogar man fortfarande över en av seriens mest poängfarliga spelare, trollgubben Linus Klasen. Med nio mål och 19 assist ligger han för närvarande femma i poängligan. Annars är det kanadensaren Yanick Lehoux och den finske centern Petri Pakaslahti som är farligast framåt. Den senare tillhör tillsammans med DIF:s Kristofer Ottosson toppen när det gäller tekningar. Djurgården bör annars satsa som mest framåt när backen Stefan Bemström är inne på isen. Han har varit inne på nästan en fjärdedel av lagets baklängesmål. Men det gäller att till skillnad från förra hemmamatchen mot SSK att få in pucken.