Motståndarkoll: Linköpings HC

Dela gärna!

Det verkar krackelera lite i fasaden på framgångssagan Linköpings Hockey Club. Den ekonomiska krisen har slagit även mot laget som fyller sin trupp med högavlönade spelare. Bara publiksiffran på blott 5000 åskådare i träningsmatchen mot St. Louis gav en förlust på cirka en halv miljon kronor. På isen har det inte gått speciellt mycket bättre. Fyra förluster och två vinster på de sex första matcherna även om 3-2-segern hemma mot Färjestad imponerar.

I truppen har det som vanligt hänt ganska mycket jämfört med föregående säsong men för en gångs skull gäller det främst att fler spelare lämnat. Floppmålvakten Mika Noronen och hans finska landsmän Teemu Aalto och Pekka Saravo har vänt hemåt. Den andra tveksamma målvakten från ifjol, Daniel Henriksson, har ännu inte hittat någon ny klubb. I övrigt märks framför allt namn som Carl Gunnarsson (Toronto), Niklas Persson (KHL), Eric Beaudoin (Rögle) samt slovakerna Ivan Majesky och Tomas Surovy som båda lämnat för Skellefteå.

In i laget har ett antal meriterade hemvändare kommit. Magnus Johansson och Tony Mårtensson har till skillnad från Mattias Weinhandel återvänt efter att ha varit utlånade ett år till den ryska superligan. Även målvakten Fredrik Norrena återvänder till LHC efter några år i NHL och KHL. Bland nyförvärven sticker framför allt den gamle aikaren Niclas Hävelid ut. Hans bror Magnus är assisterande tränare för laget.

Som lag lever Linköping framför allt på stora, tuffa backar och forwards, ett par retstickor (framför allt Andreas Jämtin) och en riktig playmaker (Tony Mårtensson). Innan tjeckerna Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka ansluter i omgång 14 ser det dock inte alltför vasst ut framåt. I backbesättningen blir det dock mer fight om speltiden då både Daniel Fernholm och Andreas Pihl tar stor plats. Tillsammans med Johansson och Hävelid utgör de stommen i lagets defensiv.

Matcherna mellan lagen brukar alltid vara tuffa och lite griniga men ändå välspelade. Kan Djurgården få stopp på Tony Mårtensson och störa LHC:s backar med ett snabbt och aggressivt anfallsspel är mycket vunnet i matchen på Hovet. Målvakten Norrena kan ha en bra dag och då är han svårstoppad, men med åren har de dagarna blivit allt mer sällsynta.