Motståndarkoll: Gais

Dela gärna!

De senaste säsongerna har Gais etablerat sig på den undre halvan av allsvenskans tabell. Detta efter att ha varit flitiga resenärer i seriesystemet. Under förra säsongen ansågs det att laget skulle ta nästa steg och etablera sig på den övre halvan. De planerna gick dock inget vidare och istället blev en blygsam elfteplats slutresultatet.

För att stärka chanserna till en femte allsvensk säsong på raken passade Gais på att ta hjälp av den rådande finanskrisen. Gais åkte till Island, som drabbats hårt av den svaga ekonomin, och hem följde backarna Hallgrímur Jonasson och Gudmundur Gunnarsson, samt anfallaren Gudjón Baldvinsson. I anfallet är det dock ett annat nyförvärv som nyttjats flitigast, nämligen Pär Ericsson, en 20-årig värmlänning som köptes från Carlstad United. Hittills har det för hans del blivit 3 mål på 6 matcher. Bland annat gjorde han premiäromgångens snabbaste mål.

Det kanske bör noteras att Gais ju faktiskt tappade sin kanske allra bästa spelare under förra årets sommarfönster, nämligen nigerianen Prince Ikpe Ekong. Han värvades till DIF för att bl.a. ersätta skadade Aki Riihilahti men verkar nu vara fast på läktaren. Det återstår att se om han får vara med och möta sin gamla klubb på måndag.

Det allra största som hänt i Gais under vintern är annars självklart att den gamle mittfältskungen i Djurgården, Magnus Pehrsson, lämnat sin tränarpost för danska Ålborg där det blivit succé. In istället har örebroaren Alexander Axén kommit, som har ett förflutet som AIK-supporter. Trots det har Gais lyckats ganska bra inledningsvis.

DIF har fortfarande en del problem med offensiven, men nu är det kanske dags för en ändring. Hittills har Gais matcher i Allsvenskan blivit målrika. Och inte bara mål för Gais som i premiärsegern mot Örgryte – laget har släppt in en del också. Även om man gjort elva mål framåt, varav fem mot Örgryte, har man också släppt in tio mål. Förhoppningsvis kan DIF få ordning på sitt anfallsspel, samtidigt som Gais fortsätter som vanligt i försvaret.

Göteborgsklubben är ett lag som DIF haft problem med. Sedan 2006, när Gais var tillbaka i Allsvenskan efter ett stort antal säsonger som jojo-lag, har de fortfarande inte förlorat mot DIF.

Förra året fick DIF i alla fall med sig en poäng från de båda mötena lagen emellan. Hemmamatchen på Stadion blev mycket oturligt nog mållös. Trots flera bra chanser och bra spel ville det sig inte. I Göteborg tog Gais alla tre poäng efter att ha segrat med 2-1.

Ett bekant talessätt är att traditionens makt är stor – men det får heller inte glömmas att traditioner kan brytas. Förhoppningsvis blir det tändvätska för Djurgården som är i ett minst sagt stort poängbehov just nu.