Motståndarkoll: Halmstad BK

Dela gärna!

Sedan det senaste guldet år 2000 har Halmstad varit ett stabilt lag i mitten av tabellen (och ibland högre upp än så, något som andraplatsen 2004 visar). På senare år har klubben dessutom ytterst framgångsrikt släppt fram unga spelare och byggt vidare på den plantskola man i viss mån varit med exporter som Fredrik Ljungberg och den evige talangen Dusan Djuric.

Senast i raden av unga spelare som visat framfötterna i HBK är 19-åringen Joe Sise som hämtades från Division 3 ifjol och gjorde mål senast mot Helsingborg. Bröderna Ajsel och Emir Kujovic, Anel Raskaj, Marcus Olsson samt nyförvärvet Emil Salomonsson är andra exempel på spelare som går en ljus framtid till mötes. Halmstadtränaren Janne Andersson har byggt upp en bra blandning av gammalt och nytt där mittbackarna Tommy Jönsson och Tomas Zvirgzdauskas får representera det minst sagt äldre gardet.

På transferfronten har det inte hänt speciellt mycket nytt i vinter förutom att Christian Järdler valde att fortsätta sin turné genom fotbolls-Sverige i just Halmstad. Det mesta hände istället förra sommaren, då HBK t.ex. tog in den unge tysken Michael Görlitz från Bayern Münchens C-lag.

När man talar om Halmstads spelartrupp bör det även nämnas att man förmodligen har Allsvenskans bästa målvakt i finländaren Magnus Bahne. Om det inte vore för Finlands angenäma problem på målvaktssidan hade han säkerligen gjort fler än 2 A-landskamper.

Tittar man på förra årets resultat mellan just Halmstad och Djurgården är det för en gångs skull när det gäller 2008 faktiskt positiv läsning för alla Djurgårdare. Båda mötena ifjol slutade med seger 2-1 för DIF, dels hemma på Stadion i den andra omgången, dels på ett somrigt Örjans Vall i augusti efter EM-uppehållet då Mikael Dahlberg och Andrej Komac gav DIF en behaglig 2-0-ledning i paus. Det mest minnesvärda mötet lagen emellan på senare tid är dock matchen i Halmstad 2003 i Allsvenskans näst sista omgång. Djurgården säkrade med en 3-2-seger sitt andra raka SM-guld tack vare två mål av Andreas Johansson. Resten, som man säger, är historia.

Några glädjescener likt dem 2003 lär väl knappast utspela sig på Örjans Vall imorgon oavsett resultat, men klart är i alla fall att Djurgården är i grymt behov av en vändning i Allsvenskan. I ett sådant läge kan det vara skönt att veta att man kunnat slå Halmstad många gånger förut.