Derbyguide inför Solna Aik-DIF

Dela gärna!

Inför det sista bortaderbyt någonsin på Råsunda kommer här Järnkaminernas guide till Sveriges största match. Passar både erfarna rävar och nya derbybesökare.

Djurgårdens IF, Stockholmsföreningen som är Sveriges mest framgångsrika genom tiderna, möter kommunbytarlaget Solna Aik, en förening kanske mest känd för bombarjackor och sitt livslånga partnerskap med HSB-tidningen. Denna match brukar enligt de allra flesta vara det bästa Sverige har att bjuda på i fotbollsväg och uppmärksammas ofta utomlands för stämningen och rivaliteten runt matchen. Här är det du behöver veta om de olika komponenterna som utgör ett länsderby mellan DIF och Solna Aik.

Djurgårdens IF
Stockholms Stolthet behöver knappast någon närmare introduktion. I 121 år har vi varit en källa till glädje för många generationer av idrottsintresserade stockholmare och för varje år som går blir kontrasten mellan välklädda, högljudda och engagerade Djurgårdare å ena sidan och citykamofashionistas som sällan lämnar hemkommunen å andra sidan bara större. Vi är inte Aik, vilket kan tyckas självklart för den med syn eller hörsel, men är värt att poängtera inför ett derby. Vi är den sista utposten i idrottssverige för allt som är gott och rätt och vi vet att inget berör som DIF. Det ska vi vara extra stolta för på tisdag.

Solna Aik
Solnaföreningen med det kanske gråaste namnet i idrottsvärlden – Allmänna Idrottsklubben – har länge varit Djurgårdens största rival. Detta beror mycket på att Solna Aik redan från grundandet allierade sig tätt ihop med den svenska fotbollsrörelsen, vilket skapade starka band mellan gnaget och fotbollförbundet, band som står sig starka än idag. Därför är en match mellan DIF och Solna också en match mellan rättvisa och fair play kontra fiffel och smutsiga värderingar.

Skillnaden mellan oss och Solna beskrivs också mycket träffande av journalisten Jolo i denna observation från DIF-Aik 1959:
“Allmänt sett föreligger en skillnad mellan Djurgårdens och AIK:s supporters. De förra är unga, progressiva män, som infinner sig i varannandagsansad crew cut, skrynkelfria kalifornienkostymer, krympfria konstfiberskjortor och gärna kragnål under slipsen, att inte tala om prydliga fästmör.

AIK-supportrarna är mera tunna och tärda bröder, som inte har någon särskild ordning på slipsknuten, förvarar cigarrettstumpar i tändsticksasken och har frun hemma vid kvällskaffet, ofta utan att i förväg ha underrättat henne om sin frånvaro från hemmet och sin närvaro vid “matsen”.

De putsade djurgårdarna hejar friskt och taktfast på de sina. AIK-arna betraktar sina svarta män med till synes tomma, ibland något plirande ögon, skakar menande på huvudet, när de gör bort sig och tar fram en fimp ur tändsticksasken när de gör mål, för att fira händelsen på sitt stillsamma sätt.”

Så vitt vi vet är traditionen att röka fimpar fortfarande stark i Solna.

Råsunda
 Råsunda är faktiskt en helt okej arena för att kunna se fotboll bra. Det är det bästa vi kan säga om denna tvärfula betongkoloss som andas lika mycket själlös ångest som Magnus Hedmans DJ-gigs framkallar på turnéerna runt Sunny Beach. Värt är dock att poängtera att Råsunda var DIF:s hemmaplan av och till under 1900-talet, vilket givetvis innebär att vi också tagit lika många guld som Solna Aik gjort där, trots att solnaiterna haft bunkern som hemmaarena permanent.

När vi spelar på Råsunda står vi på Södra läktaren (köp biljett enkelt här) och trots arenans karaktär har nog många av oss en del sköna minnen därifrån, särskilt matcherna där vi både spelat och sjungit ut råttorna. Detta bär vi med oss på tisdag.

Det sportsliga
På planen kan det gå lite hur som helst och de flesta brukar vara överens om att derbyn mellan oss och gnaget är extremt svårtippade. Det man säkert kan säga är att det inte finns någon annan match där vi supportrar så tydligt kan påverka matchbilden. När vi levererar som bara vi kan på Södra har vi all chans i världen att hetsa fram Keene till att sätta den vid bortre stolpen. I kontrast till ett monotont trumdunk med enstaka ramsor om barnamord så tror vi att vi på Södra utan tvekan kan få Djurgårdens elva man på plan att gå för tre poäng.

Vår läktare
Vanligtvis brukar just bortaderbyn vara en bra chans för oss att sjunga ut råttorna totalt eftersom såväl sittplatsfolk som klackpersoner samlas på Södra. Detta borgar för bra röstkapacitet. Ramsorna på ett derby är ungefär som på vilken match som helst, bara mycket tyngre. Givetvis blir andelen ramsor om vad vi tycker om aik också högre än vanligt. Just för att det är bortaderby är det extra viktigt att du köper biljett på Södra, där tillfaller biljettintäkterna DIF. Köper du på långsida sponsrar du sannolikt nästa års galginköp för Aik:s ungdomsfotboll.

Riddare, cameltoes och storstadskamouflage
 För dig som inte är så van vid att gå på derbyn känner vi att ett varnande finger är på sin plats. Det är tyvärr regel snarare än undantag att Solna Aik satsar på “barnaktiviteter” eller publikjippon som för normalt funtade personer framstår som tagna ur en feberdröm från en målare av hötorgskonst.

Vi tänker givetvis på saker som:
  • Eller bara den generella klädseln hos aik:are se exempel här och här (just dessa räknas som hipsters i gnagetsammanhang).
Dessa saker kan för den ovane kännas obehagliga och vi manar därför till att fokusera på att komma in på Södra fort och dra igång Djurgårdssångerna omedelbart. Tillsammans kan vi dränka det smutsiga och unket gnagiga i blåblå kärlek.

Innan match
Innan matchen samlas vi i Vasaparken och på pubarna runt St Eriksplan. Detta gör vi för att få saker är så trevliga som att värma upp med Djurgårdsfamiljen mitt i vår stad, innan avfärd mot grannkommunen. Exakt information om avfärden kommer, men se till att avsluta sista biran i god tid – runt 17.15 börjar vi marschera mot färdmedel som tar oss till Solna.

Vad gnagarna gör innan match vet vi inte. Kanske knäcker de en Åbro och tänker på hur det känns som att allting springer ifrån dem, som att världen och allt det roliga liksom alltid kommer till Aik 20 år senare, när det redan är över. Kanske funderar de en stund på att köpa en biljett på första bästa färja och “bara dra”. Kanske pratar de om Mutumbas senaste tolva och spekulerar vad DJ Hedmans nästa set består av. Om dessa saker kan vi bara spekulera, men gör det helst inte.

Det var nog vad ni behöver veta inför derbyt. Köp biljett till Södra nedre och mellan omgående så ser vi till att galga gnaget på tisdag. Ses i Vasaparken innan!