Veckans hockey v. 4

Dela gärna!

Frölunda-DIF 24/1 19.00

Den här veckan rivstartar med en riktigt tuff bortamatch mot Frölunda som i lördags krossade Linköping med 5-1. Faktum är att laget har sex raka poängmatcher på hemmaplan varav fem trepoängare. När DIF var där tidigt på säsongen blev det också förlust, närmare bestämt med 0-3. På Hovet har mötena hittills slutat 3-2 och 4-5 efter straffar.

Skadeläget är ganska ansträngt i Djurgården just nu. Senaste matchen tvingades man komma till spel utan Mark Owuya, Andreas Holmqvist, Jimmie Ölvestad, Patrik Cehlin samt Nisse Ekman (som är borta tills vidare p.g.a. sin stroke). Ersättarna har gjort det ganska bra hittills men ska det bli någon framskjuten placering i tabellen måste spelarna bli friska snart. I Frölunda ser det då bättre ut, laget saknade endast Andreas Karlsson och Pavel Skrbek och de kanske kan vara tillbaka på måndagskvällen. Annars är det “gubbarna” Niklas Andersson och Tomi Kallio som DIF-backarna och målvakten Ridderwall måste se upp med, de ligger etta respektive två i Frölundas interna poängliga. Det ska dock påpekas att de samtidigt har sämst plus/minus-statistik i laget, det bör alltså finnas utrymme för kontringar när dessa spelare är på isen.

DIF-Södertälje 27/1 19.00

På torsdagen är det dags för det fjärde “derbyt” mot Södertälje den här säsongen. SSK vann det första på hemmaplan med 3-1 men de två senaste segrarna har tilldelats DIF efter två uddamålssegrar. I hemmamötet tappade man en 2-1-ledning tidigt i tredje perioden till 2-3 men mål av Jimmie Ölvestad och Marcus Krüger vände matchen igen till en 4-3-seger.

Södertälje har liksom Djurgården ett ganska ifrågasatt målvaktspar. I DIF har ändå Owuya spelat upp sig rejält och i matchen mot Brynäs var Stefan Ridderwall anledningen att det bara blev en uddamålsförlust. I SSK har Pontus Sjögren den näst sämsta räddningsprocenten i Elitserien bland förstemålvakterna, den enda som har sämre är Brynäs NHL-målvakt Thomas Greiss som släppt in många av målen mot just Södertälje. Dessutom blåstes SSK på JVM-målvakten Fredrik Petterson-Wentzel som istället valde Timrå. Framåt är man dock starkare än tabellpositionen visar. Linus Videll, Mattias Carlsson, Arto Laatikainen och Ryan Lasch är bara några av de som gjort riktigt många poäng.

Skellefteå-DIF 29/1 16.00

Höstens succélag Skellefteå har fortsatt visa upp ett riktigt bra spel när andra topplag tappat och därför är man bara två poäng bakom ledande HV71 på en ganska bekväm andraplats när veckan inleds. En av de stora anledningarna till det är att poängkungen Joakim Lindström fått igång poängproduktionen igen efter en ganska lång måltorka. Det är han som tillsammans med finske målskytten Mikko Lehtonen och veteranen Fredrik Warg utgör säsongens bästa kedja så här långt.

Matcherna mellan Djurgården och Skellefteå har varit jämna historier, eller det var jämna historier innan DIF krossade norrlänningarna med 5-1 senast lagen möttes, på Hovet. Senast man möttes i Skellefteå vann DIF också, då med 5-4, i en riktigt svängig match. Då gjorde man två mål i power play och totalt sett har hälften av lagets mål mot Skellefteå den här säsongen kommit med spel med en eller två spelare mer på isen. Båda lagen är annars ganska medelmåttiga i både power play och box play, Skellefteå något bättre i det förstnämnda och DIF något bättre i det sistnämnda. Oavsett placering i PP-statistiken så lär denna spelform spela en avgörande roll när lagen möts på lördagen.