DIF Hockey 2009/2010 – en mix av talanger och trotjänare

Dela gärna!

Djurgårdens IF har länge kämpat i botten av elitserietabellen. Nu hoppas laget på en ljusare period och värvningen av tränaren Hardy Nilsson är ett tydligt tecken på att föreningen vill vända den negativa trenden. Den legendariske tränaren har aldrig slutat utanför slutspel och lyckades ta hem två raka SM-guld till DIF 2000 och 2001 innan han lämnade för att istället coacha Tre Kronor. Han är speciellt känd för den mytomspunna torpedhockeyn som han införde i Djurgården under guldåren. Nu står den forna Tre Kronor-tränaren i DIF-båset igen och ska med alla tänkbara medel försöka leda laget till ett efterlängtat slutspel.

Bekanta ansikten

Även Mathias Tjärnqvist och Marcus Nilson har återvänt till huvudstaden för att hjälpa Djurgården att blicka uppåt i tabellen. Mathias Tjärnqvist, som senast spelade i Rögle, har riktigt fina kvalitéer i sitt defensiva spel, men har även visat näsa för målet. Var med och vann DIF:s två senaste SM-guld och är även ett återkommande namn i landslagstruppen. En riktig järnkamin som kommer att ge rejäl tyngd till dagens Djurgården. Gällande Marcus Nilson så har den poängstarka forwarden en säsong i ryska Lokomotiv Yaroslavl bakom sig. Nilson var även en av de många hemvändarna som representerade DIF under lockout-säsongen 2004/2005. Då stod han för 39 (17+22) inspelade poäng. Nu är forwarden tillbaka för att axla rollen som Fredrik ”Linkan” Brembergs ersättare, även om jämförelser dem emellan inte kan sägas vara speciellt många.

Djurgården fortsätter på den inslagna vägen att värva spelare från Stockholmstrakterna. Det är endast amerikanen Kyle Klubertanz som har ett utländskt ursprung i truppen. Han har redan presenterat sina fina egenskaper från blålinjen i försäsongsturneringen Nordic Trophy. Amerikanen var den största orsaken till 3-2-vinsten mot regerande mästarna Färjestad. Då föll nämligen två mål från Klubertanz klubba – båda under spelformen fem mot fyra. Två viktiga mål som senare resulterade i avancemang i turneringen.

Lyckad försäsong

Det var ett bra tag sedan Djurgårdens försäsong såg såhär lovande ut. Efter två komfortabla segrar mot Frölunda och Linköping stod det klart att den nye lagkaptenen Marcus Ragnarsson fick lyfta Nordic Trophy-pokalen. Detta efter mål av bland annat Marcus Nilson och Jimmie Ölvestad i finalen mot Linköping. Men inte enbart Djurgårdens gedigna laginsats förgyller försäsongen. Individuella spelarprestationer har varit viktiga inslag. Speciellt lagets yngre generation, juniorerna, har visat framfötterna på ett föredömligt sätt. Jacob Josefson, 18 år fyllda, stod för en riktigt stark insats i Nordic Trophy. När turneringen summerades stod det nämligen klart att Josefson hade producerat mest poäng av samtliga spelare i turneringen. Nio poäng, fördelat på fem mål och fyra assist, är bara ett av många riktmärken på hans makalösa talang. Redan säsongen innan krossade han Fredrik Brembergs rekord i mest antal gjorda poäng av en junior under en elitseriesäsong. 16 poäng i Djurgårdströjan blev den slutgiltiga poängskörden för Josefson som med all sannolikhet kommer att slå igenom med dunder och brak den här säsongen.

Talangfullt Djurgården

Att Djurgården alltid haft en god ungdomsverksamhet syns inte enbart på Josefsons succéartade spelstil. Även Carl Gustafsson, Henrik Eriksson och Marcus Krüger, alla 19 år gamla, kommer att slåss om platserna i DIF:s kedjor. Men inte bara denna handfull juniorer står för ett ungt och hungrigt Djurgården. Även Andreas Engqvist, Oscar Eklund och målvakten Stefan Ridderwall har alla en lång hockeykarriär framför sig. Speciellt Andreas Engqvist har visat sig från sin bästa sida under försäsongen. Tillsammans med Nicklas Danielsson och Jacob Josefson bildade han en riktigt intressant förstakedja. Att Engqvist skrev på för NHL-laget Montreal Canadiens är ett tydligt kvitto på hans talang. Det råder inga tvivel om att han kommer att få en mycket viktig och central roll i Djurgården när han nu är skadefri efter ett ha missat större delen av förra säsongen.

Fortsättningsvis hoppas Djurgården kunna hålla tätt med Gustaf Wesslau mellan stolparna. Mark Owuya har blivit utlånad till allsvenska Örebro till förmån för Stefan Ridderwall som ska försöka ge Wesslau en match om förstaspaden. Sett till försäsongen och förra säsongen verkar det ändå som att den sistnämnda ligger steget före. Storväxte Wesslau har sin styrka i sina blixtsnabba sidoförflyttningar.

En bra mix

Trots att Djurgården har ett mycket ungt lag att ställa upp med så finns även mycket rutin i laget. Backgiganten Marcus Ragnarsson, som utseddes till elitseriens bästa back förra säsongen, har valt att stanna i DIF ännu en säsong. Ett mycket viktigt beslut med tanke på hur pass viktig han var ifjol. Även trotjänarna Kristofer Ottosson, Jimmie Ölvestad, Nichlas Falk och Timmy Pettersson valde att skriva på nya kontrakt. Dessa spelare utgör själva stommen i dagens Djurgården.

Med unga och hungriga juniorer mixat med äldre och rutinerade spelare hoppas Djurgården kunna slå från underläge och knipa en viktig slutspelsplats. Med Hardy Nilsson och de båda vapendragarna Mikael Johansson och Tomas Montén i tränarbåset är säsongen 09/10 någonting att se fram emot för alla djurgårdare.