DIF-Färjestad – ett klassiskt möte

Dela gärna!

1982/83 – DIF svenska mästare efter 3-2 i matcher

Efter att ha slagit ut Umeå-laget Björklöven i semifinal ställdes rödklädda Djurgården mot Färjestad i finalserien om fem matcher. Ett DIF-lag med profiler som Håkan Södergren, Thomas Eriksson och Rolf Ridderwall gick på en rejäl nit i den första matchen som FBK vann hemma i Värmland med hela 6-1. Revanschen kom i match två där DIF kunde vinna med 7-2 hemma på Hovet efter två snabba mål av Jens Öhling i den första perioden.

Hemmasegrarna fortsatte och Djurgården hade fördelen av att få spela de två sista matcherna i Stockholm. 4-1 i match fyra innebar en femte avgörande där Djurgårdslaget vann med 6-2. Matchen var i stort sett avgjord efter den första perioden som vanns med 3-0 och för första gången på 20 år hade DIF vunnit SM-guld i ishockey. Detta med i stort sett samma lag som krigat för sin överlevnad säsongen innan.

1989/90 – DIF svenska mästare efter 3-1 i matcher

För första gången sedan 1977 lyckades ett lag försvara en SM-titel. Men den här gången satt det väldigt hårt inne i finalserien. De tre första matcherna avgjordes efter förlängning. DIF lyckades vinna match ett i Karlstad efter att Jens Öhling gjort 5-4.

I match två på Hovet blev siffrorna de omvända men Djurgården lyckades återigen bita tillbaka genom en seger på bortaplan. Trots att Färjestad hämtade upp 0-2 till 2-2 efter en massiv press i tredje perioden där Bengt-Åke Gustafsson kvitterade med minuten kvar kunde “Lill-Kenta” Johansson avgöra 16 minuter in i förlängningen. Det innebar chansen att avgöra på Hovet vilket laget också gjorde, mycket tack vare en stark andra period. På fem minuter utökade Challe Berglund, Mikael Johansson och Orvar Stambert 1-0 till 4-0. Slutresultatet blev 5-2 och DIF var fortfarande etta på hockeytronen.

1990/91 – DIF svenska mästare efter 3-0 i matcher

Precis som året innan var det Djurgården och Färjestad som var etta och tvåa i Elitserien. Den här gången knep dock DIF seriesegern med två poäng (Färjestad kom etta året innan). Därav fick båda lagen en ganska lätt resa till finalen. Djurgården gick obesegrat genom mötena med Södertälje i kvarten och Västerås i semin. Det var nog ändå inte många som trodde att de skulle göra det även genom finalen.

Inför 13761 åskådare i Globen i finalseriens första period kunde DIF rycka till 2-0. Bortalaget fick inte iväg ett enda skott mot Tommy Söderström. Men i den andra gick de ikapp till 2-2 efter två mål på 14 sekunder men i slutet gjorde Peter Nilsson 3-2. I den sista drog hemmalaget ifrån och vann matchen med 5-2. Den andra matchen, i Karlstad, vann Djurgården mycket tack vare en fantastisk sistaperiod som vanns med 4-0 efter att Janne Viktorsson avgjort definitivt med sitt 5-3-mål med två minuter kvar. Med tre 1-0-perioder i den tredje matchen i ett fullsatt Globen säkrade DIF sitt tredje raka SM-guld. Föreningen var överlägsen i svensk hockey.

2000/2001 – DIF svenska mästare efter 4-2 i matcher

Med Mats Waltin och Hardy Nilsson i båset hade torpedhockeyn sett dagens ljus och gett DIF sitt första SM-guld sedan -91 när Modo besegrades i finalserien 2000. Efter succén försvann nästan halva spelartruppen och organisationen hade ett digert arbete med att ersätta dem. Men när den följande säsongen skulle avgöras ställdes de suveräna seriesegrarna återigen mot den bittra konkurrenten Färjestad i final. Solna aik besegrades med 4-1 i matcher i kvarten och Luleå med samma siffror i semin. Men den första matchen i finalen blev ett bottennapp där värmlänningarna vann med 4-1 på hemmaplan. I Globen ett par dagar senare tog DIF revansch och vann med 4-0 efter två mål av Kyösti Karjalainen.

Tillbaka i Karlstad blev det dock återigen förlust (2-6) och Färjestad hade ett bra läge att gå på inför match fyra. Det blev istället en ganska enkel 5-2-seger för Djurgården som hade ytterligare en hemmamatch efter det tack vare lagets serieseger. Match fem blev en jämn historia där det stod 3-3 efter första perioden. Sedan gjorde laget varsitt mål i period två respektive period tre men i förlängningen kunde Micke Johansson avgöra till 5-4. Nu var Färjestad piskade att vinna nästa match. Seriens sjätte match blev också den målsnålaste. Kristofer Ottosson gjorde 1-0 till DIF i andra perioden men efter halva tredje kvitterade Christian Berglund och även denna match gick till förlängning. De drygt 4000 åskådarna i Karlstad fick vänta ytterligare en period innan Daniel Tjärnqvist bokstavligt talat slog in 2-1 i den femte perioden och sedan hamnade underst i en hög av lyriska spelare. Djurgården hade vunnit SM-guld igen.