Djurgården-Kenta Ohlsson 17-2

Dela gärna!

Djurgården har genom tiderna tagit många fina skalper på fotbollsplanen, den största och kanske mest minnesvärda är självklart 9-1 mot Hammarby. Så sent som 1990 åkte den gamla roddklubben från söder på den smällen och de Djurgårdare som inte var med på den tiden kan numera se Djurgårdens förnedring av Bajen på DVD.

Men en match som inte finns på DVD, och som många Djurgårdare har låtit falla i glömska är höstderbyt 1972. Matchen började ganska målsnålt, inte förrän i den 26:e minuten gjorde Djurgården mål genom Kjell Samuelsson, och det dröjde ytterliggare tretton minuter innan samma man gjorde 2-0. Det var alltså i den 39:e minuten och det var starten på en målexplosion som skulle bli DIF:s vid det tillfället största någonsin.

I 41:a minuten satte Hasse Nilsson en straff som betydde 3-0 och Jan-Erik Sjöberg ökade på till 4-0 två minuter senare. Med dryga två minuter kvar till halvtidsvilan och 4-0 på resultattavlan så kan man tycka att Djurgården borde ha varit ganska så nöjda, men Anders Ahlström var en Djurgårdshjälte som inte var helt nöjd och i halvlekens sista minut så petade han in 5-0 bakom Hammarbys målvakt.

Dom flesta på läktaren trodde på en ganska avslagen andra halvlek efter Djurgårdens fullständiga kross av söderbröderna under dom första fyrtiofem minutrarna. Snacket gick att Djurgården skulle slå av på tempot och bara bevaka sin ledning samtidigt som bajen skulle täppa till ordentligt bakåt för att slippa en ännu större förnedring.

Som tur var tänkte inte Djurgårdsspelarna som dom flesta i publiken, domaren hann knappt blåsa igång andra halvlek innan Conny Granqvist höll sig framme och gjorde 6-0 efter mindre än två minuters spel. Utklassningen fortsatte ytterligare men i ett lite lugnare tempo efter det, först i 64:e minuten så gjorde Arne Skotte 7-0 och det dröjde ytterliggare tjugo minuter innan Conny Granqvist gjorde sitt andra mål för dagen, det som betydde 8-0 till Djurgården.

Kanske blev Djurgården lite övermodiga till slut, Billy Ohlsson, mest känd som en så kallad expertkommentator på TV4, fick göra Bajens tröstmål i slutminuten vilket gjorde att siffrorna skrevs till 8-1, Djurgårdens största seger någonsin i Allsvenskan vid den tiden. Det skulle dröja 18 år innan rekordet slogs.

Men vem är då Kenta Ohlsson, som nämndes i rubriken? Förutom att han var bror till målskytten Billy så är han alla bajares hjälte, efter den största ikonen ”Nacka” Skoglund, han som inte gjorde ett enda allsvenskt mål för Bajen och sedan stack till en lokalkonkurrent för att spela fotboll i gulsvart. Utöver honom räknas Kenta Ohlsson kanske som den allra största inom Hammarbys fotbollssektion.

Exakt vad som gjort Kenta så stor vet nästan ingen men Djurgårdare minns honom som en av dom mycket förvirrade bajenspelarna när Djurgården vann med 8-1, men också som en ännu mer förvirrad tränare när hans lag krossades med 9-1, arton år senare! Frågan är om Kenta inte borde vara en kultfigur för alla Djurgårdare istället. Och konkurrensen mellan hjältarna i Hammarby verkar uppenbarligen inte vara så stor.