Dubbelhelgssurr med en Frölundasupporter

Dela gärna!

Hej Daniel! Berätta först lite om Goa gubbar, vad står det för?
Namnet Goa Gubbar togs på grund av att det är ett allmänt känt göteborgskt uttryck i Sverige. Goa Gubbar står för aldrig hata – bara älska. Vi anser att man ska stödja sitt lag i alla lägen, oavsett om det går bra eller dåligt. Att stå och hata på läktaren leder bara till en massa hets som i sin tur leder till bråk och det finns ingen riktig supporter som vill ha en massa bråk i samband med match. Däremot kan man håna, psyka eller ironisera motståndarna, vilket vi tycker är mycket roligare.

Vem är du?
Jag är klackledare i Goa Gubbar och har varit det i cirka 15 år. 
Annars är jag 30 år, bor mitt i stan och jobbar som ambulanssjuksköterska i Göteborg

Berätta lite om Frölundas övriga supportrar i allmänhet, vad har ni för identitet i Göteborg?
Jag tror att folk ser oss som ganska lugna eftersom det aldrig är några bråk i samband med hockeyn. Oavsett om vi är på bortaresa eller på hemmaplan så är det ändå meningen att alla ska ha skoj och känna sig välkomna och så tror jag nog att de flesta Göteborgare uppfattar oss också.

Finns det ingen risk att amerikanska urinvånare tar illa upp av namnet Frölunda Indians?
Ha ha. Jag tror inte det faktiskt. Jag tror inte ens att de vet att det finns ett hockeylag som heter Frölunda Indians.

Vad har hänt i Frölunda under årets säsong?
Svårt att säga, men det största problemet är att de gubbar som ska kliva fram och vara ledare har inte gjort så. Joel Lundqvist, Pebben, Niklas Andersson och Tomi Kallio har alla varit ganska osynliga under större delen av serien. Det är nu de har vaknat, de sista 10 matcherna. Om dessa gubbar inte visar att det är allvar och kliver fram och producerar poäng så är det klart att laget sviktar. Dessutom har Joel varit skadad under många matcher. Även Riku Hahl och Andreas Karlsson har varit borta i stort sett hela säsongen och det är klart att det påverkar. Båda dessa är potentiella landslagsspelare.

Är årets prestation ett fiasko?
Nej det tycker jag inte. Däremot har större delen av säsongen varit riktigt dålig. Ett fiasko blir det om Frölunda inte går till slutspel. Men visst är det jobbigt att Frölunda inte ligger i toppen av serien om man tittar på vilka spelare som finns i truppen. 

Tar ni er till slutspel?
Ja, utan tvekan. Det verkar som om Dahlén och Lillis har hittat bra balans i femmorna nu. Det är inte bara en eller två gubbar som producerar poäng utan det är kanske tre femmor som gör det. Jag tror inte något lag vill möta Frölunda i en kvartsfinal just nu. 

Vilka är drömmotståndare i kvarten?
Svårt att säga eftersom alla lag är så pass jämna men jag tror att Frölunda har enklast för Skellefteå.

Vad hänger det på om slutspelet ska bli framgångsrikt för er?
Att man håller ihop försvaret och inte stressar i uppspelen. Målen kommer om försvaret fungerar.

Vad blir Frölundas största svaghet/risk i slutspel?
Försvaret. Under hela säsongen har Frölundas försvar sviktat men efter nyår verkar det som om det har blivit lite stabilare i alla fall. Däremot finns det fortfarande en stor risk att försvarsspelet havererar, vilket jag inte vill se under slutspelet.

Vem är årets spelare?
Fredrik Pettersson. Han är den spelare i Frölunda som alltid kämpar in i sista sekunden. Jag tror nog han skulle vara beredd att dö för detta laget. Dessutom producerar han mycket poäng och han är alltid schysst och trevlig att prata med.

Årets misslyckande i Frölunda?
Jussi Makkonen. Han värvades för producera poäng i massor men lyckades knappt med något. Han fick också lämna klubben lika snabbt som han kom hit på grund av att han inte gjorde det han skulle.

Hur kan ni bli bättre nästa säsong?
Det är svårt att peka på något speciellt. Detta laget kan om dom vill, så bra är dom och det har vi sett. Jag skulle vilja att man behåller de gubbar som är här. Dessutom vill jag att tränarna vågar spela de unga grabbarna lite mer när det går dåligt i matcherna. Man kan inte använda en gubbe mer på grund av att han tjänar mer eller heter något speciellt. Detta är en av Dahléns svagheter tycker jag och om han är kvar nästa år måste han våga lite mer.

Vad är det roligaste i övrigt som har hänt i elitserien 2009/10?
Rekordmatchen på Ullevi var riktigt rolig. 30 000 på läktaren skapade en grym inramning. Det är häftigt att få ha varit med om något sådant.

Vilka vinner SM-guld?
Jag tror fortfarande Frölunda vinner. Laget har vaknat nu och är mycket svårstoppat. 

Vad tycker du om Djurgårdens säsong hittills?
Mycket bra måste jag säga. Jag tippade Djurgården som fyra i höstas faktiskt men jag trodde nog ändå inte att de skulle spela på pass bra och fartfylld hockey som de gör. Jag tycker framförallt att ungdomarna är de som har klivit fram och visat mest engagemang i matcherna. Dessutom är målvakterna riktigt bra.

För några år sedan var Frölunda den stora talangfabriken, nu är ni rejält omkörda av DIF. Hur känns det?
Det känns väl inte på något speciellt sätt. Har inte riktigt reflekterat över det faktiskt. Men jag tror att lagen har olika perioder då de producerar fram talanger. Se bara på Modo. Där kommer inte många talanger nu men om några år kanske det blir så. Likadant med Frölunda. Jag tror att det är Djurgårdens tid nu. Ni får hoppas att dom stannar i klubben bara och inte åker över till NHL direkt.

Hur går det för DIF i slutspel?
Jag tror dom går till semifinal men där åker dom ut.

Vad är den viktigaste frågan i svensk hockey idag?
Att få in tvådomarsystem och domare som behärskar detta spelsätt. Tyvärr är domarkvaliten under all kritik just nu och det måste till en stor förändring. Jag tycker det har blivit en tillbakagång i svensk hockey de senaste året i och med de nya reglerna där man skulle ta bort spelförstörande moment. Istället för att ta utvisningar så släpper domarna oftast allt för mycket vilket gynnar de lite sämre lagen. Däremot är man duktiga på utvisa spelare när de tacklas och det tycker jag är fel. Förhoppningsvis blir det bättre med två domare men det förutsätter också att dessa två klarar av att samarbeta på ett bra sätt.

Till Frölunda-Djurgården kommer över tusen djurgårdare finnas på plats i Scandinavium, har ni någon chans läktarmässigt?
Troligtvis inte. Den övriga publiken i Scandianvium är ganska bekväma av sig och jag tror inte att dom kommer hjälpa till med att öka stämningen. Det är tyvärr så det ser i Göteborg idag. Men vi ska göra vad vi kan. Det ska bli väldigt kul i alla fall.

Till sist, hur slutar matchen Frölunda-DIF?
5-1 till Frölunda.

Vi tackar Daniel för att han tagit sig tid att svara på våra frågor och önskar lycka till fram till lördag 13/3!