Intervju: Per Darnell

Dela gärna!

De flesta – både spelare, och supportrar – brukar vara överens om att ett derby är något speciellt. Vad betyder derbyt mot bajen för dig?
Derby mot Hammarby är dubbla känslor. Dels glädje över att det är derby, det sätter alltid fart på pumpen lite extra. Sen har vi haft en del tråkiga incidenter mot Hammarby men det försöker jag inte tänka på. Vi har en väldigt bra supporterkultur i Djurgår’n och det tar vi med oss till matchen.

Är just detta derbyt extra viktigt, med tanke på vår säsong hittills?
Alla derbyn är viktiga men det viktiga för oss är att vi fortsätter att utveckla vårt spel och vårt självförtroende. Men varje derby känns som en sexpoängsmatch så det är klart att vi vill vinna.

Vad kan vanliga Djurgårdare göra för att hjälpa spelarna och föreningen på bästa sätt inför matchen?
Nummer ett är att få med alla man känner till derbyt. Derbyn förknippas ibland med otrevligheter, men det är inte så. Vi i Djurgår’n har visat i år att vi har en god stämning och kultur, vi måste visa att man kan gå på derby, att det inte alls är farligt. Alla kan gå på våra matcher. Så fort man säger derby ska man känna ”jävlar vad kul, det ska det bli”.

Sen är det bara att skrika som tusan! Supportrarna är den tolfte spelaren. Alla ska skrika och sjunga, spelarna känner av och uppskattar det stödet.

Hur laddar du själv upp inför ett derby?
Jag undviker ritualer, allt blir så mystiskt om man väl börjar med nåt sånt. Jag försöker träffa folk innan och umgås, ofta går jag ner till spelargången. Det är inte alla förunnat men jag tycker det är kul att prata med spelarna och känna av stämningen där inför match.

Vad tror du om matchen, och vågar du tippa ett resultat?
Vågar gör jag alltid – vi vinner med 3-1.

Båda klubbarna lider av någon slags – ska inte säga kris – men det är lite stökigt både ekonomiskt och organisatoriskt. Det kommer nog prägla matchen, mycket nervositet innan. Men när det väl drar igång då blir det derby – full fart framåt. Som det känns tror jag vi kommer fortsätta spela som vi gjorde i första halvlek mot Helsingborg. Nu vet grabbarna att de kan spela så där och med det spelet kan vi slå vilket lag som helst.

Något du vill tillägga?
Det vore rätt skönt om vi dessutom kunde ta IFK Göteborg hemma med en fem-sex mål. Sen om man kunde få spela derbyn på sin egen arena någon gång vore inte det så dumt…

Vi tackar Per Darnell för intervjun och uppmanar alla att köpa biljett till derbyt omgående!