Stockholms länspolis fortsätter fara med osanningar

 

Under torsdagskvällens Debatt på SVT sade Christian Agdur, chef för operativa avdelningen vid polismyndigheten i Stockholms län, att polisen ”har en dialog med supportrarna”. Detta för att skapa förtroende för deras kunskapsunderlag och trovärdighet gällande polisens rätt att fakturera klubbar för polisinsatsen vid matcher.

Dialogen mellan polis och supportrar i Stockholm är i verkligheten lika med noll, och det vet Agdur. Det beror bland annat på just bristen på förtroende för deras sätt att kommunicera och sätta strategier utan en riktig dialog med oss supportrar.

Kommentaren är felaktig, eller i alla fall en fruktansvärt grov försköning av verkligheten. Vi känner att vi måste sätta ned foten direkt, eftersom detta är en stor del i kärnan till varför det inte finns någon dialog. Det är oerhört provocerande och ger oss än mer känslan av att utnyttjas av polismyndigheten i Stockholms län.

Vi börjar bli vana med förvirrade, osäkra och vad som ibland känns som medvetet felaktiga argument från representanter från Stockholms länspolis i supporterfrågor. Vi blir ofta anklagade för låg och allt för småaktig och onyanserad nivå i argumentationen, och vi vet också att det absolut kan förekomma inom supporterkulturen. Men, i frågor om supporterproblem så tycker vi att det är Stockholmspolisen som står för det, vilket vi anser att de sysslat med ett bra tag nu.

Ibland går man dessutom i strid med vad som kommunicerats tidigare och vad som ibland sägs i andra sammanhang. Det greppas efter halmstrån och används oseriösa argument. För att ta ett litet exempel har Christian Agdur i en tidigare debatt om polisens strategi hänvisat till jubel från delar av publikens som hörs i bakgrunden på en film som visar situationen (intervju ang. derbyt mellan AIK-Djurgårdens IF 2012-01-26).

Christian Agdur bevisar det som är en del av anledningen till att vi är tveksamma till att ens sitta ner med polisen och diskutera återupprättandet av en dialog, att vi inte kan lita på hur polisen sedan vidareförmedlar det. Att det riskerar att missbrukas. Tyvärr är det detta som också gör det omöjligt att ha en konstruktiv kommunikation med supporterpoliserna på gatan, som annars är den nivå där mycket av kompetens finns och där det praktiska arbetet sker. Vi känner inte längre igen dem som den naturliga part att samtala med.

Till Christian Agdur kan vi förtydliga än en gång det han redan vet. Det finns ingen riktig dialog med oss och det beror bland annat på vår stora brist på förtroende för deras sätt att kommunicera med oss, om oss och om våra klubbar.

Vi hoppas att det kan lyftas internt att det inte är okej hur vi behandlas illa på olika sätt i kommunikation, men vi är rädda att just polisiära strukturer sätter stopp för en hel del av det, något som ytterligare gör trovärdigheten låg för nya strategier och bedömningar av klubbars behov i arrangemangen. Respekten sänktes ytterligare på torsdagkvällen. Det var kanske tur för Stockholmspolisen att programformatet och den ringa tiden gjorde att fler kommentarer inte hann tas hål på.

Vi vill ha en konstruktiv utveckling för en positiv, ansvarstagande och levande supporterkultur, och det bland annat genom att ha dialog med polisen. Den linje som drivs från Stockholms länsnivå sätter för närvarande stora hinder för detta.

/Styrelserna i Bajen Fans, Black Army och Järnkaminerna