Protokoll från arrangemangs- och supporterkommitémöte #7

 

PROTOKOLL FRÅN ARRANGEMANGS- OCH SUPPORTERKOMMITTÉN MÖTE 4-2010

Datum: 2010-12-16

Tid: 19:00-21:00

Plats: Klocktornet, Stadion

 

Närvarande:

Mats Jonsson

Ludvig Frishammar

Tim Pang

Adam Szulkin

Martin Lundgren

Dan Blomberg

Anna Berg

Emil Rehnfors

Johannes Åkerberg

Joel Andersson

Rebecca Edelswärd-Nilsson

Ivar Mellgren

Therese Thörnberg

Albin Thorgren

Joachim Franzén

Lena Gustafson-Wiberg

Gustaf Grattback

Fredrik Segerblom

Ulrik Pershagen

Olle Thunberg

Robert Kollberg

Tomas af Geijerstam


AGENDA

1) Mötet öppnas.

Mötet öppnas av Mats Jonsson som hälsar mötets deltagare välkomna.

2) Val av sekreterare för mötet.

Rebecca Edelsvärd Nilsson anmälde sig som frivillig och godkändes av mötesdeltagarna.

3) Protokollets offentliggörande.

Protokollet offentliggörs på Djurgården Fotbolls hemsida samt Järnkaminernas hemsida.

4) Genomgång av föregående protokoll (2010-10-27). (Bilaga B)

Förgående möte hölls 2010-10-27. Under det gick man bland annat igenom matchen mellan Djurgårdens IF och Malmö FF som blev ett arrangemangsärende där vi maximalt kunde få 25.000 kronor i böter. Ett par dagar senare gjorde man dock om detta till ett bestraffningsärende vilket resulterade i 70.000 kronor i böter för Djurgården Fotboll. Det skall där tilläggas att det enligt bestämmelserna ej är möjligt att göra omklassificeringar av ärenden.

Gällande flytt av klacken så fanns det aldrig ett beslut om att göra detta utan ett förslag. Efter att ha diskuterat detta intern i DIF samt med supportrar insåg man att det inte fanns ett behov av att flytta runt besökarna på Stadion utan ett behov av att flytta in besökare. Det var en sund diskussion där alla inblandade förstod varför den uppkom och gemensamt togs sedan beslutet. 

5) Hur tänker Djurgården Fotboll kring SLO? (Bilaga D

Från 2011 skall varje klubb som kommer att delta i Europaspel ha en supporter liasion officer, övriga klubbar måste ha en från år 2012. Exakt hur detta kommer att ske inom DIF är inte helt klart. Detta kommer inte att vara ett ideellt utan någon form av ersättning kommer att finnas.

 

I bilagan finns en beskrivning från SFSU av vad en SLO är för något och vad en sådan skall göra.

 

Kravet om SLO kommer från UEFA och DIF är överens i att det här är en bra kraft som enbart kan bli positiv för svensk fotboll. I Tyskland har detta system funnits i minst tio år och det kan vara bra att dra lärdom därifrån. Vi har den kompetensen inom klubben och supportrarna för att ha en SLO, som bland annat kan fungera som bollplank. Än vet DIF ej hur tillsättandet av tjänsten kommer att se ut, utan rektyrering kommer att presenteras i början på 2011. Klart är att klubben kommer att stå för kostnaderna för tjänsten.

6) Summering/avslut Disciplinnämnden 2010. (Bilaga C, M)

Under år 2010 betalades 2,2 miljoner kronor ut i böter i Sverige. 1,6 miljoner av dessa var från de allsvenska klubbarna. Högsta böterna fick Malmö FF, 460.000 kronor under 11 tillfällen. Djurgårdens böter stämmer inte riktigt då det tillkommer cirka 5.000 kronor på grund av inkastade föremål samt böter för matchen mot Assyriska. Inte heller Sundsvalls belopp stämmer då Sören Åkeby fick böter. Detta är dock inte offentligt på svensk fotbolls hemsida. Snittet för IFK Göteborg är lågt då det är tre gånger i år som de anmälts men inte bötfällts på grund av för dåligt bevismaterial.

Varje år träffas SvFF, säkerhetsansvariga från varje klubb samt matchdeligat på en konferans under två dagar. Mats Jonsson hade tidigare skickat in 17 frågor till Disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger, som tyvärr inte kunde delta i mötet på grund av ett inställt flyg. Frågorna till Tallinger finns i Bilaga M.

7) Nyheter i regelverket som rör läktar- och supporterkultur. (Bilaga G)

Elitfotbollsmanualen har förändrats inför 2011, samtliga ändringar finns i Bilaga F och Bilaga H. Inför år 2011 har det bara gjorts följdändringar eftersom det kommer större ändringar inför 2012. Det har bland annat tillkommit ett förbud mot Vuvuzelor på matcherna. 

I Bilaga I, punkt 6,3 (Övriga påföljder) står det följande:

”Vidare kan respektive beslutande organ besluta 

Att en eller flera av förenings hemma- och/eller bortamatcher ska spelas med en eller flera för åskådare stängda läktarsektioner eller med ett begränsat åskådarantal, med åskådare avses i förevarande paragraf inte representanter för media enligt gängse ackrediteringsrutiner, och/eller

Att en förening åläggs att sätta upp nät eller annat skydd framför läktarsektion.”

Denna punkt är tillagd efter att Mats Jonsson ifrågasatt vilka läktarna var stängda för inför DIF-Helsingborg i början på 2010.

8) Planering inför säsongen 2011.

-Årsplanering 2011 (Bilaga)

När årsplaneringen görs får klubbarna lämna in till förbundet gällande när det ej går att nyttja hemmaarenan och därefter gör de vad de kan för att lösa problematiken. Klubbarna får även lämna in vissa önskemål, och DIF bad om att få spela derbyt mot AIK på våren. Därefter får klubbarna ta del av ett spelprogram och TV får välja ut sina matcher. De flesta stora klubbarna (publikmässigt) har bett om många vardagsmatcher, medan TV jobbar hårt för att lägga matcher under helgerna. Tv bad om matcher på söndagar klockan 19:00, men SEF och klubbarna lyckades få bort de flesta.

I dagens läge är 780 säsongskort sålda, det är lite sämre än tidigare år men ganska likt. Priset på säsongskorten har höjts med 200 kronor och beror på att Djurgården Fotboll måste gå runt ekonomiskt.

-Spelschemat 2011 (Bilaga J)

Tomas af Geijerstam har kämpat för att få till ett bra spelschema, det som är nackdelen i fotbollen är att TV-bolagen kan kommentera och ändra spelschemat fram till åtta veckor innan match och därmed är det inte möjligt att lägga spelschemat tidigare. TV-avtalet sträcker sig fem år framöver. Vi kan inte heller lägga matcher under landskampsuppehåll, Champions Leaugue och kval/gruppspel till Europaleague. Tyvärr kan man inte göra speciellt mycket åt dessa bestämmelser då det är UEFA som satt kraven och därmed tar det 1½ år innan det går att påverka. Omgång 20-28 kommer att spikas i maj. Järnkaminerna får sätta sig ner och titta på lämpliga matcher för storsatsningar, 30års firandet och matchtröjans dag med mera.

-Stadion som lämplig arena för högriskmatcher

 Stadion godkändes som lämplig arena för högriskmatcher 2011.

-AIK i premiären (måndag 4 april kl. 20:00 på Råsunda, DIF:s hemmamatch)

DIF fick frågan om de kunde tänka sig att spela derbyt mot AIK i omgång ett, tre eller fem och gokände detta då det ofta är bättre publikmässigt i början av säsongen. Matchen lades i omgång ett. Polis och politiker har godkänt att matchen spelas måndag klockan 20:00

-Kalmar borta (måndag 11 april kl. 19:00 – tågresa?) (Bilaga L)

Omgång två spelas på en måndag då polisen bett om det och Kalmar FF inte har något större intresse av att lägga matchen på en helg eftersom det är första matchen på deras nya arena och den kommer att sälja slut ändå. DIF får 10% av biljetterna, och vi jobbar på att få dessa till Stockholm. Vidare kontakt gällande biljetter till bortapremiären förs med Järnkaminernas reseklubbsansvarige Ludde Frishammar.

9) Övriga frågor.

Inga frågor har inkommit via mail.

10) Nästa möte och mötesplanering 2011. Förslag (enligt årsplaneringen).

ASK Möte 1-2011: Måndag 28 mars kl. 1800 (inför säsongen)

ASK Möte 2-2011: Torsdag 19 maj kl. 1800 (inledningen av säsongen)

ASK Möte 3-2011: Onsdag 24 augusti kl. 1800 (halva säsongen)

ASK Möte 4-2011: Onsdag 5 oktober kl. 1800 (inför avslutningen)

ASK Möte 5-2011: Onsdag 14 december kl. 1800 (summering och spelschema

2012).

 

Vid protokollet,

 Rebecca Edelsvärd Nilsson

 

Bilagor som bifogas detta protokoll (delades ut under mötet):

A) AGENDA 20101216 Möte nr 4-2010

B)  PROTOKOLL FRÅN ARRANGEMANGSMÖTE NR 3 2010-10-27

C) Disciplinnämnden statistik 2010

D) SUPPORTER LIAISON OFFICER

E) Sammanställning bortamatcher DIF 2010 (komplett)

F) Beslut från Representantskapet 2010

G) Nyheter i SvFFs tävlingsregler 2011

H) SEF ändringar i EFM 2011 (utdrag)

I) SvFF ändringar i TB2011 (utdrag)

J) Årsplan DIF Fotboll 2011

K) Årsplan SvFF 2011

L) INFÖR KALMAR FF-DIF 20110411

M) FRÅGOR TILL DISCIPLINNÄMNDEN 2010 till ASK 4-2011

Järnkaminernas sida om Arrangemangs- och supporterkommitén hittar du här:

http://jarnkaminerna.se/ask