Fem nycklar för att slå HV71

DIF slog ut Linköping eftersom östgötarna saknade bredd, inte fick ut max av sitt power play och eftersom spelare som Cehlin, Eriksson, Krüger, Josefson, Danielsson och Engqvist snurrade bort stora, sega backar som Fernholm och Pihl. HV71 har ett bättre lag än LHC, framför allt så är man också ett lag, inte ett ihopköp. Hur ska man då få stopp på Jönköpingslaget?

1. Få hål på Stefan Liv

DIF lyckades inte få Fredrik Norrena ur balans och det var först när man totalt spelade ut LHC i den femte och sista semifinalen som målen började trilla in. Stefan Liv har varit en demon i tidigare slutspel men den här säsongen har det sett lite mer ojämnt ut. Både Skellefteå och Timrå lyckades sätta en hel del puckar och 2.07 insläppta mål per match är klart sämre än Gustaf Wesslaus 1.43. Det gäller för Djurgårdsspelarna att fylla på med mycket folk framför mål. Mathias Tjärnqvist var fenomenal i det här avseendet mot Linköping. På de två senaste matcherna stod han framför och skymde Norrena på tre av sju mål, varav två han styrde in. Kan han fortsätta på det viset och andra spelare hjälpa till kommer puckarna ramla in bakom Liv också.

2. Inte ta några onödiga utvisningar

Skellefteå åkte ut i semifinalen mot HV71 på grund av en anledning framför andra: man tog en hel rad onödiga utvisningar varje match. HV har spelat med samma förstauppställning (Thörnberg-Davidsson-Voutilainen framåt, Puistola-Petrasek som backar) i power play i flera år nu och är inte sena att utnyttja spelet med en eller två man fler på isen. I det här slutspelet har även lagets andrauppställning med bland andra Kris Beech och Björn Melin kommit igång. Kanske kan DIF dock “ha råd” att dra på sig fler utvisningar än vad Skellefteå gjorde eftersom man hittills i slutspelet är bäst i box play med drygt 90% avklarade numerära underlägen trots att grundseriens PP-suveräner Linköping stod för motståndet i semin.

3. Få igång power play-spelet ordentligt

Djurgården har världens chans att ta ett rejält kommando över HV71 om man kan dra nytta av de power play-lägen som ges. HV är sämst i box play av alla åtta slutspelslag. De har liksom DIF spelat med färre man på banan 41 gånger men släppt in mål tio gånger till skillnad från Djurgårdens fyra. DIF:s PP-statistik ligger på mål vid ungefär 21% av tillfällena, vilket får ses som bra med tanke på hur spelet stundtals sett ut i den spelformen. Det gäller framför allt att få igång förstauppställningen med Ölvestad-Ottosson-Nilson samt backarna Ragnarsson och Holmqvist som alla hade en rätt svag semifinalserie. Andrauppställningen med Krüger-Engqvist-Tjärnqvist framåt och Pettersson-Klubertanz på backplats har dock gått från klarhet till klarhet och får nu anses som lagets främsta offensiva vapen.

4. Få igång HV:s retstickor

Det har stått en del om både grisar och snabba finländare i tidningarna de senaste dagarna. Trots sitt rykte har HV-spelarna hållt sig väldigt lugna under slutspelet. Per Ledin har bara tagit en tvåminutare på sex matcher, Lance Ward “bara” sex utvisningsminuter (dock på tre matcher) liksom Teemu Laine som istället är poängkung i laget tillsammans med Johan Davidsson. Martin Thörnberg har inte ens blivit utvisad än. Istället är det Andreas Falk och Pasi Puistola som är lagets “busar”. Alla vet dock att det går att trigga igång spelare som Ledin och Ward, de saknar funktion i laget annars, båda står t.ex. på noll poäng hittills. Kan DIF få dem frustrerade genom att hålla i pucken (så som man med bravur gjorde mot LHC) kan man också få relativt lätta utvisningar med sig.

5. Stoppa Johan Davidsson

HV71:s lagkapten är förmodligen den mest värdefulla spelaren för sitt lag i hela Elitserien. Utan honom är inte HV samma lag, har han en dålig match har HV en dålig match och så vidare. Dessutom har han en tendens att få domarna på sin sida vilket inte alltid uppskattas av motståndare och motståndarsupportrar. Under grundserien gjorde han fem poäng mot DIF (två mål och tre assists) vilket dock delvis beror på att matcherna lagen emellan var både mål- och utvisningsrika. Han är inte bara en poängmaskin dock utan skapar mycket utrymme för sina kedjekamrater Thörnberg och Voutilainen som gjort tre respektive fyra mål hittills i slutspelet. Skulle DIF-backarna få kontroll över Davidsson är chansen stor att de två inte gör några mål och då är mycket vunnet.