Klassisk match – kvalet mot Gais 1985

Dela gärna!

Kvalet till Allsvenskan 1985 är en av klassikerna i modern DIF-historia. DIF hade vunnit division två norra medan GAIS vann division två södra. Dom två seriesegrarna möttes i ett kval för att göra upp om den allsvenska biljetten.

Första matchen spelades nere i Göteborg, och det blev som väntat en väldigt målsnål match då inget av lagen inte vill riskera ett baklängesmål. Det blev en jämn match som rättvist slutade noll-noll inför dryga 13 000 åskådare. Returmötet på Stockholms Stadion tio dagar senare lockade över 14 000 Djurgårdare, plus några hundra GAIS:are.

Alla Djurgårdare, som av släktet många gånger är pessimistiska, kunde ändå känna sig lite lätt positiva inför matchen. Med spelare som Stefan Rehn, Glenn Myrthil och Teddy Sheringham i laget, som gjort 37 mål tillsammans under säsongen, så fanns det stora förhoppningar om Allsvenskan. GAIS hade dock farliga anfallaren Samir Bakaou som hade vunnit skytteligan i division två södra.

Trots flera offensivt bra spelare så blev matchen på Stadion lika målsnål som den i Göteborg. Det fanns några få chanser för båda lagen att peta in en boll, men att hålla tätt bakåt var order från båda tränarna. Även den här matchen slutade 0-0 och en förlängning på 2×15 minuter följde.

Åtta minuter in i förlängningen så blev Djurgårdspubliken tyst för några sekunder. GAIS lyckades peta in ett mål och jublet i GAIS-klacken, på sektion F, gav alla Djurgårdare hemska flashbacks om tidigare kvalförluster under 80-talet. Men då klev Teddy Sheringham fram och visade varför vi hade velat låna honom från Millwall. 1-1 och jublet på Stockholms Stadion visste inga gränser.

Men inga fler mål kom under förlängningen, och det här var tiden innan bortamålregeln användes, slaget om den allsvenska platsen skulle avgöras på straffar. GAIS lottades till att börja och deras skyttekung Samir Bakaou går fram till målet vid Valhallakurvan för att försöka överlista Joakim Sjöström i Djurgårdskassen. Pang i stolpen bakom Djurgårdsmålvakten, men bollen studsar ut istället för in! Jubel på Stadion och Stefan Rehn går stärkt av publiken fram och slår DIFs första straff, stensäkert! Djurgården i ledning efter första straffrundan.

Nästa GAIS:are skjuter vid samma stolpe som Bakaou, men Sjöström är där och räddar! Gary Williams sätter sin straff och DIF leder med två mål efter andra rundan. GAIS tredje straff är dock riktigt bra och Sjöström är chanslös. Teddy Sheringham kliver fram och visar det han kommer att visa hela karriären, kyla och vinnarskalle. Säker straff och fortfarande tvåmålsledning för DIF med två rundor kvar.

GAIS är tvungna att sätta sin nästa straff och gör det ganska så säkert. Men Stefan Rexin har chansen att avgöra, sätter han sin straff blir det ingen femte runda. Likt Alan Shearer senare så ofta gjorde, så sätter Rexin den stenhårt i mål, utan tvekan och till synes utan nerver. DIF var åter i Allsvenskan efter fyra säsonger och planen invaderades av segerrusiga Djurgårdare. Hyllningarna till spelarna ville aldrig ta slut och en viktigare seger över GAIS hade inte Djurgården tagit på mycket länge.

Nu på måndag, ungefär 24 år efter dramat på Stadion så är det dags för en lika viktig match mot GAIS igen. Vinst och Allsvenskan 2010 lever i högsta grad. Förlust och samma dröm försvinner ett ljusår bort. Hjälp DIF att ta sin första bortaseger för året, och ta sig ett steg närmare Allsvenskan 2010, åk till Göteborg och stöd DIF!

Utan Offer – Ingen Seger