Har vi supportrar missförstått?

Dela gärna!

Järnkaminerna har fått respons på sitt öppna brev till fotbollens makthavare, på Fotbollskanalen, i Aftonbladet, samt i ett brev Tommy Theorin har skickat till Järnkaminerna där han närmare förklarar bakgrunden till spelschemat och de olika krav som ställs på matchdatum och avsparkstider. Även SvFF har idag publicerat en artikel i ämnet.

Ett citat som förekommer i både Aftonbladets och Fotbollskanalens artiklar är att det rör sig om ett missförstånd från vår, supportrarnas, sida. Den springande punkten är tydligen att SEF-mötet i Halmstad endast ska gälla 2010 års säsong. Järnkaminerna kan dock försäkra att våra åsikter gäller såväl årets säsong som nästa, som de närmaste säsongerna i framtiden utöver det.

I övrigt kan noteras att spelschemat för resten av 2010 redan är spikat, en skillnad mot förr då schemat sattes med endast åtta veckors framförhållning. Men vad har det inneburit för DIF? En titt i kalendern visar att Djurgården kommer att spela match på sex av veckans sju olika dagar, samt på söndagar ha tre(!) olika avsparkstider (15:00, 16:30, 18:00). Är detta de fasta speldagar och matchtider det har pratats om från förbundets sida?

En annan kommentar har varit att “publiktappet har börjat planat ut”. Om det har något samband med att planerna äntligen blev spelbara och luften varmare lämnar vi åt SEF och SvFF att fundera på.

Till sist ska vi bena ut var det riktiga missförståndet ligger. Det är inte att Järnkaminerna har otillräcklig kunskap om hur spelschemat sätts, eller att SEF-mötet enbart är till för de allsvenska klubbarna (vi hade därmed fel om att Trollhättan och Jönköpings Södra skulle delta). Missförståndet ligger i att Tommy Theorin säger att de har en dialog med supportrarna när vi, Black Army, Änglarna och MFF Support är helt eniga om motsatsen. Att supporterföreningar kommunicerar med sina respektive klubbar som sedan sammanträder i SEF är en för all del viktig väg att gå men när det uppenbart finns många kunniga och relativt stora företrädare för den allsvenska publiken anser vi att det gynnar alla med mer direkt dialog mellan SVFF, SEF och supportrarna. Här finns ideella krafter som inte vill annat än att bidra – utnyttja oss!

Vi är glada att SEF bemöter oss både i media och via direkt mailkontakt och hoppas att detta kan vara startskottet på en dialog mellan publiken och SvFF/SEF.