Nu är det dags för en alldeles speciell läktarfest

Dela gärna!

OBS! Det finns ett fåtal klackbiljetter kvar på torsdagsmorgonen, köp biljett här!

Ikväll är det återigen dags för vår alldeles egna hockeymatch som alltid infaller första hemmamatchen på det nya året – JK-dagen.

Företeelsen startades när Järnkaminerna fyllde 25 då kvällstidningarna hackade på Hovet-publiken som i ärlighetens namn vid tillfället inte var speciellt bra, åtminstone inte sångmässigt. Det var också det symboliska startskottet för ett rejält publikuppsving i hockeyn.

De senaste säsongernas JK-dagar har varit okej, stora klackar, bra drag för vilken supporterskara som helst i detta avlånga land utom kanske just oss själva. Missförstå mig inte, men jag och ni vet att vi kan mycket bättre än exempelvis JK-dagen på 35-årsjubileét ifjol.

Ett par gånger under denna säsong har motståndarlagens spelare och tränare refererat till Djurgårdspublikens tryck och att hur bra dom än spelat så har det varit omöjligt att vinna på grund av den sjätte spelaren – publiken.

Ikväll har vi en klack på över 3000 personer på kortsidan, fler än vad många lag har i total publiksiffra, speciellt på Hovet… Men en sådan stor klack medför också ett enormt ansvar på varje enskild individ på Hovet för att vi skall nå toppklass. Många gånger har vi haft gigantiska klackar men draget har enbart varit medelmåttigt.

Så här undviker vi det:

Samling på En Arena

Vad är bättre innan en Djurgårdsmatch än krogar och barer fyllda till bristningsgränsen som laddar upp inför matchen med dryck och framför allt tonvis med skön Djurgårdssång? Det enda som slår det är den där fantastiska läktarinsatsen.

Vårt samlingshak heter En Arena och ligger på Palmfetsvägen 1 precis vid Globens tunnelbanestation, mittemot Keps grill för att vara exakt.

Nytt för i år är att haket är utbyggt så fler får plats samt fler barer så du får drycken fortare. Det vore förbannat kul att fylla stället till bristningsgränsen och sätta tonen på våra samlingar 2017 redan nu på torsdag.

Tänk dock på att inte kanna på för mycket INNAN match, en dyngrak klack uträttar sällan de stordåd som vi alla vill att den skall uträtta. Ett effektivt sätt att inte bli för full är att ställa ner glaset lite då och då och sjunga en Djurgårdssång som sätter standarden redan på samlingen. Det är mycket surr på samlingarna men alldeles för lite sång och drag innan. Det vill jag att vi ändrar på och sätter standarden för 2017 redan nu. Betänk också att det är på samlingarna de nya ramsorna föds och de gamla slipas till perfektion, vårt eget lilla soundcheck skulle man kunna säga.

Värt att tänka på: Fredagen den 6 januari är trettondagen det vill säga en RÖD fredag då många av oss ör lediga, det ger alla möjligheter till en skön ”kanna på” kan utföras efter matchen med firande av förmodat resultat och läktarinsats.

På Johanneshovs Isstadion

För det första, drick upp det du har i glaset i tid så du är på läktarplats SENAST 18.30 för att delta i tifoarrangemanget samt att sätta tonen direkt.

Stanna kvar på läktaren från första nedsläpp till slutsignalen ljuder i varje period och sjung dig hes. Det finns ett begrepp som heter ”målen görs i baren” vilket förvisso är sant ibland men stämningen till de våra på planen görs definitivt inte där. Det ser också ganska fånigt ut när de 7-8 sista minutrarna är halvtomt på läktarplats.

Den här matchen hoppas jag att vi dammar av många gamla klassiker för vi har en enorm repertoar att plocka ifrån. Gör jobbet med att plugga in ramsorna från JK:s sångarkiv under dagen idag. Ramsorna kan lätt bli enformiga idag och det är synd när vi har ett sådant stort arkiv att plocka ifrån och potentialen är grymt stor en dag som denna.

Skippa mobiltelefoner och kameror att fota och filma med, det finns folk på plats som har den uppgiften med fotande och filmande. Två minuters skakig film gör dig varken rik eller berömd…

Inne på Hovet är det läktarinsatsen som skall stå i fokus för varenda jävel. Sittplats som ståplats, vi har alla möjligheten att göra kvällen magisk om alla ger sitt yttersta.

Kvällens tips:

  • Kom till En Arena innan matchen
  • Drick med måtta innan match
  • Plugga in vår sångarsenal innan och börja sjung upp dig redan på samlingen
  • Var på Hovet senast 18.30
  • Stanna på läktaren och sjung halsen i bitar under HELA perioderna
  • Tänk på att fredagen är röd dag så man kan dra en skön kanna efter och med fördel hålla igen lite innan.
  • Bli medlem i JK om du inte blivit det än, fler än 1500 har redan gjort det och som tidigare nämnts, din medlemsavgift är viktigare än vad du tror.

Ger alla sitt yttersta ikväll sätter vi en extremt hög ribba inför resten av året!

/Joel Andersson, vice ordförande i Järnkaminerna Stockholm

7aa1bcd3f23511532dad263639d24ffc