Slutsignal – redaktionen summerar säsongen

Dela gärna!

I somras summerade vi på Järnkaminernas redaktion de första 15 omgångarna av årets allsvenska. Se halvlekssummeringen här. Vi har nu hunnit spela ytterligare 15 matcher vilket betyder att säsongen är slut för i år. Här summerar vi andra halvan av säsongen i bilder.

Allsvenskan vände med ett bortamöte mot Häcken. Efter torsken på hemmaplan mot samma motstånd i omgången innan hade vi stor revanschlusta. Vi var nästan 500 man på plats som skapade riktigt skönt gung matchen igenom, trots ytterligare en förlust. Vi stod på övre etage den här matchen istället för Sveriges sämsta bortasektion på nedre. Att IFK inte kan skapa bättre stämning på en likadan sektion mittemot ger en fingervisning av hur usla de är på läktaren.

Dags för Matchtröjans dag och man såg blåränder så långt ögat kunde nå. Stämningen var fenomenal matchen igenom och nog sjöng vi in minst en av våra två mål i matchen. Särskilt det sista som även var kvitteringen och förekom i slutminuten. Vi var centimetrar från att få in en boll till på stopptid inför en kokande kurva.

Vi hade väntat länge på en sommarmatch borta mot Halmstad. Äntligen var det dags och uppslutningen var riktigt bra. Uppskattningsvis 500 blåränder samlades i Tylösand med omnejd under helgen för att sedan få sällskap av ytterligare 500 på matchdag. Ytterligare en torsk på planen, men på läktaren hade vi hur kul som helst.

Vi tog oss i samlad trupp ut till Solna för vårt andra derby på Friends Arena. Vi var klar underdog och som vanligt i bortaderbyn i stort numerärt underläge. Men som vanligt när det blir färre men värre-känsla är Djurgårdsfamiljen orubblig. 1-1 var resultatet på planen men på läktaren var det vi som vann. Med en sektion fylld till bredden sjöng vi ut packet stora delar av matchen.

Bilden är tagen vid någon av våra många mål i denna målorigeseger mot Mjällby. 4-0 slutade matchen och det kändes riktigt skönt att tvåla dit dem. Mjällby åkte ur Allsvenskan i år så detta var vårt sista möte på ett (förhoppningsvis) bra tag framöver. Bye bye Gnällby.

“Bortaderby” mot BP på hemmaplan och uppslutningen var dålig. Men vad gjorde det när DIF gjorde en repris på föregående match. 4-0 blev resultatet återigen och vid det här laget var det inte många som saknade våra två flyktande Zlatan-kopior.

Matchen mot Malmö var säsongens höjdpunkt i år. Inte bara vann vi matchen med 2-0 mot blivande mästarna, vi stod för en läktaruppvisning av världsklass. Ett fett tifo över hela arenan och magisk stämning matchen igenom. Detta var en fingervisning av vad vi kan åstadkomma när vi drar åt samma håll.

Haussen från matchen mot Malmö höll i sig och det såldes över 17 000 biljetter till matchen mot Åtvidaberg. Väl på plats blev det en av säsongens största magplask. Usel stämning, ett bortfall på nästan 4 000 biljettinnehavare och torsk med 0-1.

Som vanligt var bortamatchen mot Kalmar en av säsongens roligaste. I år lyckades vi dessutom ta med oss tre poäng hem. På plats stod vi som vanligt den här säsongen för en riktigt bra prestation på läktaren. Däremot var vi alldeles för få, något vi måste jobba på nästa säsong.

Mot nykomlingen Falkenberg tappade vi in ett riktigt surt mål på stopptid och förlorade i bortamötet. Nu var det dags för Henrik Larssons gäng att gästa Stockholmsarenan, och nu var det vår tur att få in ett sent avgörande. Äntligen fick vår yvige ytter Mayambela stänka in sitt efterlängtade mål i Djurgårdströjan, en tröja han slet av sig av glädje. Året Järnkamin Kenneth Höie blev också ganska glad som ni kan se på bilden ovan.

I bortamatchen mot IFK Göteborg torskade vi, men det var inte det som var pinsamt den här matchen. Det var antalet på plats. Inte ens 400 man hade letat sig ner till bortamatchen mot vår största rival utanför Stockholmsområdet. Det här kommer inte att accepteras framöver. Detta ska vara en match ALLA ska åka på och något under 1000 nästa säsong är underkänt. Skriv upp dig DIREKT när resan släpps.

DubbelDIF blev DubbelSämst när Stockholm förlorade mot Gävle två av två ronder. Mest minnesvärt från dagen var bränningen inför matchstart som var en protest med SVTs genomusla granskning av tillträdesförbud av fotbollsklubbar. Något som värmde än mer var Tibblings dribblingsnummer som slutade med en kvittering för DIF. Det var nog årets målras på Sofialäktaren.

Torksen mot Örebro var stor och bitter. Många började vända hemåt med svansen mellan benen. Kvar stod cirka 1000 man på Sofialäktaren och röjde. Kärnan i klacken har verkligen vuxit sig starkare under året. Nästa säsong hoppas vi att fler anammar mentaliteten som råder bakom det södra målet.

Den traditionella disco- och bengalanalresan gick i år till Elfsborg.. Vi har inte fått några siffror på antalet på plats men uppskattningsvis 1000 man hade tagit sig ner för att bevittna en skalpseger och ett sällan skådat blinkpyro. Årets sista bortamatch blev ännu en gång en succé, och till er som missade den kan vi bara rekommendera att inte göra om det.

Årets sista match, Heldag med DIF, Addes sista match, Emils 100:e match. Rubrikerna var många inför avslutningen av säsongen 2014. Resultatet 1-1 var ganska signifikativt för hela säsongen. Efter matchen kunde vi konstatera att vi gjort en av våra bästa sportliga säsonger på många år.

På läktaren har vi, merparten av säsongen, presterat riktigt bra. Till nästa säsong ska vi göra dalarna grundare och topparna högre. Om Djurgårdsfamiljen mobiliserar kan vi uppnå vad som helst, det finns ingen gräns. Vi har förutsättningarna just nu, låt oss utnyttja det till fullo! Vill du bidra har du en uppgift just nu – KÖP SÄSONGSKORT! Ett stort antal sålda säsongskort i ett tidigt skede kommer trigga ännu fler att köpa. Målet är 10 000 sålda innan säsongsstart 2015. Grejer vi det har vi lagt en grym grund för vårt bästa läktarår i modern tid.

KÖP SÄSONGSKORT PÅ LÅNGSIDA HÄR!

KÖP SÄSONGSKORT I KLACKEN HÄR!