Återblick: DIF-Malmö 12/5 2013

Dela gärna!

Vi har tagit en enda poäng på de första sju omgångarna. Vi har nästan släppt in lika många mål som resterande 15 lag i Allsvenskan har gjort tillsammans. Vi är slagna. Vi är jumbo. Vi är påväg ur den högsta serien och ingenting kan ändra på det. Malmö, med chans till serieledning vid vinst kommer på besök och det dröjer 45 sekunder av matchen innan 0-1 sitter i baken på oss. Frifallet har accelererat och allt är skit.

Amartey drar iväg en drömpass som skär genom hela Malmös försvar ut till Peter Nyman. Nyman spelar in bollen som lite turligt studsar fram till Adde Johansson som går på direktskott. 1-1 och hoppet har tänts!

Slutet av halvleken närmar sig och precis som tidigare under säsongen asgarvar fotbollsgudarna i våra ansikten och låter Magnus Eriksson göra en cykelspark i krysset en minut innan paus. Den andra halvleken blåses igång och hinner pågå i 25 minuter innan Amartey sätter in en armbåge i Simon Therns tryne och får rött kort. Ridå.

Tre minuter senare får vi en frispark till vänster om straffområdet. Bollen snubblas på något sätt fram till Luis Solignac som trycker in 2-2 i nättaket! Stadion fullständigt kokar och 7 000 låter som det tredubbla! DIF går framåt och Malmö börjar darra.

I matchminut 88 händer det som kan ha räddat Djurgårdens IF från undergång. En händelse som kom att bli startskottet för resan uppåt. Ett mål som kan vara ett av de viktigaste i klubbens historia. Vi får återigen en frispark utanför straffområdet. Inspelet lyfts in och når tillslut Östbergs panna. I slowmotion ser vi bollen segla in mot nätet och landa längst bak i målburen. Explosion – DJURGÅRDEN HAR VÄNT! Stadions uråldriga tegelstenar faller nästan sönder och samman. Stålräckena böjs. Träbänkarna sviktar. Eufori utbryter. En glädje som liknar ingenting annat. En glädje vi inte har känt på åratal.

Bojan Pandzic blåser av matchen och ett avgrundsvrål utbryter från läktarna.

15 månader senare står vi nu återigen inför en match mot Malmö. Vi är nu ett stabilt lag som inte hotas av nedflyttning. Vi öser in mål och kan med en bra avslutning komma på vår högsta tabellplacering sedan 2007. Vi är på väg mot vårt bästa publiksnitt sedan samma år. Vi har Sveriges just nu bästa stämning.

Tegelstenarna på Stadion sitter inte löst, de böjda räckena har rätats ut och träbänkarna sviktar inte längre. Men berättelsen om den historiska vändningen mot Malmö den 12 maj 2013 kommer att för alltid att vara med oss. På söndag skapar vi nya minnen, se till att inte missa det.