236 JO-anmälningar mot polisen efter cupfinalen

Dela gärna!

 

Järnkaminerna har nu lämnat in de totalt 236 anmälningar mot polisen som kommit in med anledning av polisens övervåld efter cupfinalen mot IFK Göteborg. Stort tack till alla som bidragit. Av dessa 236 anmälningar har 27 anmälare dessutom valt att komplettera JK:s huvudanmälan med egna anmälningar. Du kan ta del av JK:s huvudanmälan som PDF här.

I korthet kan vi konstatera att det är mycket tråkig och skrämmande läsning vi fått ta del av när vi läst alla Djurgårdares vittnesmål. Flera vittnar om hur polisen slagit urskillningslöst med sina batonger, sprejat alla de kom åt med pepparspray, och kört med hög fart med polisbussar in i folkmassor. Våldet verkar ha drabbat alla närvarande, gammal som ung, barn som förälder, kille som tjej.

Särskilt anmärkningsvärt är ändå rapporterna om poliser som hotar och slår de som försökt filma eller fotografera polisens agerande, ett direkt hån mot vad polisen borde stå för. En annan mycket märklig händelse som flera anmälare tagit upp är den om en polis som tagit upp en rykande rökbomb av typen som DIF hade i sitt tifo och kastat den mot en folkmassa.

Vill du veta mer om denna anmälan eller ställa frågor går det bra att kontakta styrelsen(a)jarnkaminerna.se.

Nu hoppas vi JO följer upp anmälan, och allra mest hoppas vi att polisen i Stockholm börjar ta sina problem med våld och hot på allvar och agerar. Idag upplever vi att polisen är den grupp runt fotbollen som oftast begår brott och misshandlar oskyldiga människor. Det är oacceptabelt och vi kommer fortsätta belysa den här frågan för att försöka få till en förändring innan någon snubblar framför en polisbuss eller får batongen på fel del av huvudet och dör.