Järnkaminernas JO-anmälan av polisen

Dela gärna!

Här är den anmälan som lämnas till JO från Järnkaminerna gällande polisens våld efter cupfinalen den 26 maj.

Vi publicerar anmälan här, och du som vill göra en egen anmälan baserad på denna text (eller komplettera med egna vittnesmål) kan göra denna anmälan direkt i JK:s eget formulär.

När denna anmälan lämnas in kommer den att kompletteras med bilder på skador från människor som råkat ut för polisens våld samt bilder på poliser som fällt upp sina skydd för att dölja hjälmnummer. Har du egna sådana bilder som du tycker bör nå JO kan du mejla dessa till [email protected]. Du får givetvis vara anonym om du så önskar.

Anmälan mot Polismyndigheten i Stockholms län

Gällande händelser utanför Friends arena i Solna den 26 maj, mellan cirka 19.45 – 21.00. Anmälan gäller polisinsatsen efter matchen i sin helhet.

Beskrivning av händelsen:

Söndag den 26 maj spelade Djurgårdens IF mot IFK Göteborg final i Svenska Cupen i fotboll på Friends Arena. Matchen besöktes av många åskådare, och med undantag för några tråkiga scener efter slutsignalen var matchen en härlig upplevelse för åskådarna.

Direkt efter matchens slut, ungefär runt 20.00, förvandlades den positiva stämningen till en mardröm för många Djurgårdssupportrar som ville lämna arenan. Redan i gångarna bakom läktaren stormade kravallutrustad polis fram och slog vilt med batonger. Man använde pepparspray vilket gav många människor panik och smärta i ögon och andningsvägar.

Utanför arenan fortsatte övergreppen då djurgårdare på väg mot Solna station tvingades utstå allt från batongslag och pepparspray till att springa för sitt liv när poliser körde med polisbussar in i folkmassan. Den som inte sprang tillräckligt fort skulle bli överkörd. Många som försökte filma eller fotografera polisens agerande blev angripna med batongslag eller hot, och ett antal poliser fällde upp sina nackskydd för att på så sätt dölja det identifieringsnummer för varje polis som står skrivet på baksidan av dennes hjälm.

Vi vill med denna anmälan belysa:

– att polisens insats den 26 maj utanför Friends spårat ur och många av de drabbade för alltid förlorat sin tro på polisen som en god kraft. Våldet som utövades mot småkillar och småtjejer, föräldrar med småbarn, eller vem som än råkade befinna sig i polisens skottglugg är inte acceptabelt.

– att metoden att åka in med polisbussar i folkmassor är direkt livsfarlig, när pepparsprayade och batongslagna människor springer för sina liv på det sätt som skedde 26 maj är det bara en tidsfråga innan någon blir överkörd och i värsta fall mister livet.

– att polisens strukturella problem med att man döljer hjälmnummer och hotar den som filmar är ett mycket allvarligt problem som underminerar de grundläggande demokratiska värderingar som rättsstaten vilar på.

Järnkaminerna, Djurgårdens officiella supporterförening, bad djurgårdare att skicka in skildringar av vad de upplevde. Vi har fått mängder med inskickade vittnesmål. Här är utvalda citat ur några av dessa skildringar av vad som hände:

Vittne 1

Vi beslutade oss för att lämna arenan men på väg ut började folk springa och ropa “Spring, spring!! ” Jag vänder mig då om och ser cirka 20 poliser springa och slå med sina batonger mot alla dem får tag på.

Jag var ögonvittne till scenen när två polisbilar gasade för fullt och körde rakt in i folkmassorna efter matchen. Vi var på väg bort till vår bil och när vi var mitt på den vita bron med byggställning (den som går över järnvägen) såg jag och de flesta andra som inte är både blinda och döva först hur polisen, i princip, motar alla djurgårdssupportrar (som iofs var långt ifrån lugna) så pass snabbt att de måste springa för att inte bli slagna med batong. När några av supportarna stannar till gasar den mörkblåa, stora polisbilen för fullt och satsar rakt in i klungan. Samtliga lyckades hoppa åt sidan vad jag såg men hade någon blivit träffad av bilen kan jag garantera ett dödsfall.

————

Vittne 2

Min kusin stannade upp för att hjälpa en svårt blödande kille som dessutom fått pepparspray i ansiktet. En polis dök snabbt upp och rappade honom över armen och skrek “GÅ”. Min kusin sa då, med stark men sansad röst “Men herregud, killen behöver ju läkarvård ser ni väl. Han blöder kraftigt”, varpå han får ytterligare 2 slag över låret.

—————

Vittne 3

Jag får in min tjej framför mig och saktar ju då automatiskt upp eftersom utrymmet försvinner framför mig och då är en kvinnlig polis bakom mig snabbt framme och puttar mig med batongen och säger “gå framåt”. Jag svarar att det är omöjligt eftersom de andra står stilla framför mig men får då jag en hård knuff i ryggen och mer eller mindre flyger framåt men tas emot av min flickväns rygg så jag tappar inte balansen. Jag känner ingenting på ett tag så jag vänder mig för att kolla var de mindre trevliga poliserna har tagit vägen och ser att jag har ett avstånd på en halv meter till dem. Då händer det.

Polisen sparkar mig i nedre ryggen och det gjorde fan så ont. Till höger om mig skickar de en grabb i backen han kan omöjligt ha vart mer än 12-13 år gammal. Tjejer får batongslag och knuffar i ryggen. Min tjej har fått batongknoppen i ryggen ett flertalet gånger.


Vittne 4

När vi väl går där mot pendeltåget så får jag blickar men kommer ändå ihåg lite suddigt hur det såg ut, mötte en tjej som grät, mötte en kille i min ålder (23) som blödde från huvudet som fick hjälp av en supporter att ta sig fram, mina kompisar som jag sätt bakom polisledet vinglar förbi mig och säger att vi syns vid Pendeltåget. Jag mumlar okej. En kille tittar på mig och säger att jag ser helt sänkt ut han rusar fram till polisen som ber dem att kika på mig, men ingen vill, förutom en. Han säger “shit”, polisen försöker då springa ifatt en piketbuss som åker iväg lite sakta, men som till slut stannar, jag får någon form av saltlösning sprayad över hela ansiktet.

Polisen som sprayar denna saltlösning säger:
“Hahaha nu får du mer pepparspray”
Varav dem killarna som hjälpte mig skriker:
“VA I HELVETTE”
Polisen säger då:
“Haha nä vi skojar bara brukar göra så ibland”

Därefter så träffar jag mina kompisar vid pendeltåget och åker hem. Helt förstörd.

Har även hört från mina kompisar som inte blev skadade att det stod killar som skyddade sina flickvänner vid ett staket, de skyddade flickvännerna med sina kroppar då polisen kommer fram och rappar dem i benen med batongen,

Alla poliser som jag kunde se hade skyddat sina hjälmnummer.
——–

Vittne 5

http://www.youtube.com/watch?v=Bn68kb-q2Fg

 

Denna korta filmsnutt visar en Djurgårdssupporter som helt oprovocerat blev misshandlad. Jag var där i närheten under lång tid och jag såg inga som helst provocerande från denna man som låg ner. Han låg där 30 sekunder ungefär utan att få hjälp trots att flera poliser gick förbi. Tillslut kom supportrar som hjälpte till. Vet inte om han fick en spark när han låg ner och jag fipplade med kameran men folk runtomkring mig sa att han blev sparkad. Flera batongslag såg jag användas, hur det gick för den här mannen vet jag ej tyvärr. Och jag är inte rädd att vara anonym kring det här.

———

Vill du skriva under denna anmälan? Gör det här direkt via Järnkaminernas formulär.